Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Príbeh Slovenky obvinenej z podporovania teroristickej skupiny: Prokurátor podal obžalobu
Zdielať na

Príbeh Slovenky obvinenej z podporovania teroristickej skupiny: Prokurátor podal obžalobu

SLOVENSKO / IRAK / Prípad Slovenky obvinenej z podporovania terorizmu a iných zločinov polícia ukončila. Prokurátor podal obžalobu. Televízii JOJ to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Príbeh Renáty a jej detí podrobne sleduje reportér Rasťo Striško.

Vo februári vládny špeciál priviezol späť na Slovensko Renatu Dibdiakovu. Aj s jej deťmi. Mala to byť repatriácia. Návrat troch slovenských občanov späť do bezpečnej krajiny z detenčných táborov v Sýrii, kde žili štyri a pol roka.

Po prílete do Bratislavy ju polícia a Úrad špeciálnej prokuratúry zatkli, obvinili z podporovania teroristickej skupiny a deti skončili oddelene v detských domovoch. Ona vo väzbe, v ktorej je doteraz. "Došlo k ukončeniu vyšetrovania, bol preštudovaný vyšetrovací spis. Ja som navrhoval ako obhajca zastavenie trestného stíhania. Očakávam, že bude podaná obžaloba a moje argumenty nebudú akceptované," uviedol obhajca obvinenej Renáty Dibdiakovej.

​Podla informácií TV JOJ obžalobu prokurátor už podal

Obhajca obvinenej Renáty aj dnes tvrdí, že vyšetrovanie nepreukázalo matke žiadne konanie súvisiace s terorizmom. Polícia nevyprodukovala údajne žiadny priamy či iný zmysluplný dôkaz. Dúfa, že ak sa rozbehne súdne konanie, bude ho jeho klientka absolvovať už na slobode. "Vôbec si nemyslím, že sa vyšetrovaním dôkazná situácia prehĺbila. Skôr naopak. Dôkazy, že nič nespáchala. Ani založenie teroristickej skupiny či vojenského bezprávia," dodal obhajca. Zásadný dôkaz ma byť vo vyšetrovaní podľa advokáta vyjadrenie Europolu. Matka s deťmi z Islamského štátu sama odisť nemohla.

Pre obvinenú Renátu končí vyšetrovacia väzba. V pondelok súd rozhodne či bude pokračovať súdna  väzba alebo sa dostane na slobodu. Advokáti chceli, aby generálna prokuratúra cez paragraf 363 zrušil uznesenie vyšetrovateľa o stíhaní. V tom neuspeli. "Myslím si, že to bolo skôr z nedostatočného pochopenia dôkazov. Som pripravený obhájiť jej nevinu," pokračoval obhajca.

​Deti do biologickej rodiny nepoputujú

Deti sú stále v rukách štátu. Jej dcérka mohla stráviť s babkou tri týždne u nej doma. Syn sa s babkou len stretol. Ich mama dúfa, že budú zverené do starostlivosti starej mamy. Faktom je že NAKA od začiatku nemala záujem, aby deti po prílete na Slovensko boli umiestnene do biologickej rodiny, ale do detských domovov. To polícia aj dosiahla. 

Pre spôsob, ako Organy vyšetrovatelia a štát konali pri deťoch pani Dibdiakovej v rámci repatriácie, TV JOJ požiadala o vstup do tohto prípadu verejného ochrancu práv aj ministerku spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy