Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nevýhodný mýtny systém končí: Štátu dostal ponuku, ktorá sa neodmieta
Zdielať na

Nevýhodný mýtny systém končí: Štátu dostal ponuku, ktorá sa neodmieta

BRATISLAVA / Od Skytollu k Czechtollu. V tendri na mýtny systém uspela sesterská firma súčasného dodávateľa. Obe firmy totiž patria do skupiny PPF zosnulého podnikateľa Petra Kellnera. Hoci sa to môže zdať paradoxné Czechtoll ponúkol najnižšiu sumu, a tá dokonca výrazne podliezla tú odhadovanú.

"Ak pôjde všetko dobre, tak ešte v priebehu tohto mesiaca podpíšeme zmluvu s dodávateľom nového mýtneho systému," uviedol Pavol Lančarič, súčasný minister dopravy a výstavby SR.

V praxi to znamená koniec nevýhodnej zmluvy so Skytollom po jeden a pol dekáde. Tú premiér Ódor dokonca nazval obrovským tunelom a zvažuje podanie trestného oznámenia. Od nového dodávateľa služieb si ale Ódorov kabinet veľa sľubuje. Cieľom úradníckej vlády je znížiť nákladovosť mýta pod 15 percent. "A potom ísť do jednociferného čísla," uviedol Ľudovít Ódor. 

Sesterská firma s ponukou prekvapila

Pre porovnanie, teraz ide z výberu mýta do Skytollu približne 38 percent. Paradoxom je, že nový a výrazne lacnejší mýtny systém by mala štátu dodať práve jeho sesterská firma. Skytoll by tak mal vystriedať Czechtoll. Rozdiel v nákladoch je ale citeľný. Víťaz tendra dal dvojnásobne nižšiu ponuku s akou štát rátal.

Ani Czechtoll nemusí mýtny systém naozaj dodať a drahá zmluva so Skytollom sa bude opäť predlžovať. Už v minulosti bol tender zrušený Úradom pre verejné obstarávanie po tom ako zvyšní uchádzači podali námietky.

Ak všetko ale pôjde podľa harmonogramu, spolupráca so Skytollom by sa mala rozviazať koncom budúceho roka. Dovtedy by sme už mali zaviesť aj Európsku službu elektronického výberu mýta. Začalo sa už s testovaním a akreditáciou prvých štyroch dodávateľov služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy