Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Handlovej spomínali na banské nešťastie. Vyšetrovanie nie je ukončené ani po 14 rokoch
Zdielať na

V Handlovej spomínali na banské nešťastie. Vyšetrovanie nie je ukončené ani po 14 rokoch

HANDLOVÁ / Handlová sa 10. augusta opäť ponorila do smútku. Miestni spomínajú na najväčšiu banskú tragédiu v histórii. Pred 14-timi rokmi zomrelo v najstaršej uhoľnej bani u nás 20 chlapov. Tí likvidovali požiar. Nastal ale výbuch a ten sa im stal osudným.

"Nedá sa na to zabudnúť. Ostali dvaja chlapci. Je to ťažké," opísala pani Mária. Svojmu zaťovi chodí zapaľovať sviečku na hrob pravidelne. Aj on v osudný deň likvidoval 330 metrov pod povrchom požiar. Stálo ho to život. Mohutný výbuch sa v bani Handlová ozval presne o pol desiatej. Následky boli mimoriadne tragické. Spod zeme už nikdy živí nevyšli 20 chlapi. Na ich počesť sa aj tento rok presne o pol desiatej na handlovskom kostole rozozvučali zvony.

Ani po 14-tich rokoch ale na súde nepadol definitívny verdikt. Sudca Okresného súdu v Prievidzi pred ôsmimi rokmi uznal za vinných troch riadiacich pracovníkov baní a vymeral im päť, šesť a osem rokov za mrežami. Dvakrát sa odvolali a najnovšie Krajský súd v Trenčíne prípad opäť vrátil do Prievidze. "V ďalšom konaní bude úlohou súdu prvého stupňa nepochybne a určito na základe vykonaného dokazovania ustáliť, či obžalovaní spáchali skutky, ktoré sú im kladené za vinu," vysvetlila Andrea Vodičková z Krajského súdu v Trenčíne.

Dlhé čakanie na spravodlivosť môže paradoxne pomôcť obžalovaným. Krajský súd totiž v odôvodnení uvádza, že prvostupňový súd by mal zvážiť mimoriadne zníženie trestov okrem iného aj preto, že konanie trvá veľmi dlho. Termín pojednávania navyše súd ešte nevytýčil. "Neverím tomu, že niekto bude potrestaný," vyjadrila sa pani Mária. Baňu Handlová medzičasom zatvorili a uhlie sa tu už dva roky neťaží.

Súvisiace články