Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Aký je najväčší problém gastra z pohľadu šéfkuchára Lukáša Heska?
Zdielať na

Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Aký je najväčší problém gastra z pohľadu šéfkuchára Lukáša Heska?

BRATISLAVA / Už niekoľko dní sa na Slovensku spomína slávny svetový sprievodca reštauráciami zvaný Michelin. Aby sa Slovensko dostalo na gastronomickú mapu sveta, žiada našu vládu o podporu spolu s ďalšími aj šéfkuchár Lukáš Hesko, ktorý bol hosťom v štúdiu Ranných novín TV JOJ.

Ako sa do kuchyne dostal jeden z najospevovanejších kuchárov u nás?

Bolo to pre mňa také prirodzené prostredie. Moja mama pracovala v Piešťanských kúpeľoch, takže od malička som sa tam motal v tej kuchyni. To prostredie mi prišlo celkom atraktívne, bavilo ma variť a vyrastal som v rodine, kde jedlo bolo dobré. Možno aj tým, že som chodil na športovú školu, hral som hokej a tie známky neboli ideálne, tak potom to prirodzene bola nejaká učňovka a to varenie ma celkom nadchlo.

Čo ťa na varení fascinovalo najviac? No a dobrý kuchár by mal vedieť pripravovať aj dezerty. To ťa tiež zaujímalo alebo si sa to musel nejakým spôsobom doučiť?

Žil som s tým, že tie dezerty musím vedieť. Ale ten samotný začiatok nebol až taký romantický. Samozrejme, hneď po vyučení som išiel ako 17-ročný do Anglicka. Mal som ambíciu sa vzdelávať, ale teda aj zarobiť si peniaze, naučiť sa jazyk. Postupne som videl zaujímavejšie prevádzky- hlavne tie, ktoré boli ocenené Michelinom. Trvalo nejaký čas sa tam dostať, keďže som nebol kuchár z Francúzska alebo Talianska, ale bol som z východnej Európy, takže som sa tam musel nejak prepracovať, aby som k tomu prvýkrát pričuchol. Vtedy ma to začalo baviť asi tak naplno, lebo tie jedlá boli kreatívne a asi tá kreativita ma na tom najviac baví. Samozrejme sa to posúva, teraz už je to skôr o tom, vytvoriť koncept, biznis, aby bol podnik obľúbený medzi ľuďmi.

Čo ti priniesol pobyt v zahraničí? 

Samozrejme, kreativita prichádza posledná, lebo na začiatku sa tam tvrdo pracuje. Čiže disciplína, tvrdá práca, odhodlanie. Začalo to jazykom, ktorý nebol dokonalý a musel som sa zlepšiť. Celkovo tímová práca a to, ako by mala taká profesionálna kuchyňa fungovať. Potom už prišli také tie romantickejšie miesta, kde som sa mohol venovať kreativite.

O tom, prečo sa vrátil na Slovensko, o jeho projektoch či skúsenostiach sme sa rozprávali so šéfkuchárom z reštaurácie Irin Lukášom Heskom.

V rozhovore sa okrem iného dozviete aj to, aký je najväčší problém gastra na Slovensku a opýtali sme sa aj na to, či sa musíme prezentovať svetu len haluškami, alebo by sme sa mali sústrediť na zaujímavejšie receptúry a suroviny?

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články