Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bociany menia zvyky. Je možné, že sa budú u nás vyskytovať celoročne?
Zdielať na

Bociany menia zvyky. Je možné, že sa budú u nás vyskytovať celoročne?

KAMENICA NAD CIROCHOU / Učebnice prírodovedy sa zrejme budú prepisovať. Bociany sa zo sťahovavých menia na vtáky, ktoré sa u nás zdržiavajú celoročne. Dôvodom je nielen globálne otepľovanie, ale aj ľahko dostupné zdroje potravy. Sú nimi skládky komunálneho odpadu.

"Na skládkach komunálneho odpadu ich nachádzame vo veľkých množstvách a práve pri Humennom je asi 60-kusový kŕdeľ," uviedol bocianológ Miroslav Fulín. Bociany sa tak pridávajú ku krkavcom, čajkám a havranom. Smetiskové jedince spoznáte podľa toho, že už na prvý pohľad sú ufúľané a špinavé.

Celoročný pobyt bocianov u nás odborník pripisuje jednak globálnemu otepľovaniu, no tiež tomu, že bociany skrátka spohodlneli. "Je to veľká zmena v správaní, tie skládky im poskytujú dostatok potravy. Nemusí prešliapať po poli, chytať koníky. Na skládke si nájde hraboša, prípadne jaštericu, hada alebo nejaký zbytok potravy," informoval bocianológ Fulín. Podľa odborníka je to ďalší dôvod na rýchlejšiu rekultiváciu skládok, aby sme nevytvárali miesta na množenie hlodavcov a iných druhov. "Populácia v Španielsku nám ukazuje, že španielske bociany už prestali lietať do Afriky a počet bocianov narástol," opísal situáciu bocianológ.

V rámci Slovenska najviac bocianích hniezd nájdete v okrese Michalovce, a to takmer sto. Nasleduje Humenné a Trebišov. Dedinka s najväčším počtom hniezd, teda slovenský „bocianopolis“ je stále Kamenica nad Cirochou. Z 3-tisíc minuloročných mláďat dokázali zakrúžkovať viac ako tretinu.

"Zistili sme, že krúžok pre bociany je ako občiansky preukaz, vďaka tomu vieme, akú vzdialenosť preletel, koľko má rokov a či je verný hniezdu," povedal mladý žiak Filip. "Malé deti majú možnosť vidieť zblízka bociana. Je to jedinečná príležitosť práve pri krúžkovaní a deti tak vidia naživo, ako vyzerá krúžok či prečo sa ten krúžok dáva," uviedla Anna Macková z CHKO Východné Karpaty.

A sledujú tak aj zmeny v migrácii. Pohodlnosť bocianov sa z roka na rok ukazuje častejšie, no nejde o dobrý trend. "Môže sa stať, že sa to stane hromadnou akciou. Skôr sa dostane k predátorom a môže prísť krutá zima, ktorá ho zaskočí," dodal bocianológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy