Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zomrel známy herec Dušan Kaprálik. Jeho blízki na neho spomínajú ako na veľkú osobnosť
Zdielať na

Zomrel známy herec Dušan Kaprálik. Jeho blízki na neho spomínajú ako na veľkú osobnosť

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ zomrel po zákernej a ťažkej chorobe herec Dušan Kaprálik. Poslednýkrát vydýchol v domove sociálnych služieb v Dúbravke. Známy bol nielen divadelným, ale i filmovým hraním, vo februári oslávil 75. narodeniny.

​Správny človek, správny chlap, veľký herec. Takto spomínajú na Dušana Kaprálika jeho kolegovia, žiaci, priatelia i fanúšikovia. 75-ročný herec zomrel dnes v Bratislave, po ťažkej chorobe. Poklonu za jeho prácu mu dnes zložili jeho žiaci, kolegovia či fanúšikovia aj na na sociálnych sieťach. Keď po takmer polstoročí ukončil hereckú kariéru na Novej scéne, bolo to prekvapenie, aktuálna správa však bola pre viacerých šokom.

Narodil sa 21. februára 1948 v Martine. K hereckému umeniu neinklinoval odjakživa, v mladosti bol totiž fanúšikom matematiky a fyziky. V týchto vedných disciplínach absolvoval viacero matematicko-fyzikálnych olympiád.

Počas stredoškolských štúdií sa však zúčastňoval aj na recitačných súťažiach, ktoré často na všetkých úrovniach vyhrával. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave nastúpil v roku 1971 do Krajového divadla v Nitre (dnešné Divadlo Andreja Bagara). Členom Novej scény sa stal v roku 1973, najskôr pôsobil v jej Poetickom súbore. O jeho živote píše Divadlo Nová scéna.

Zahral si množstvo postáv dramatického, ale i tragikomického či komického charakteru. Pred filmovou kamerou stvárnil herec viaceré vedľajšie postavy napríklad v snímkach Choď a nelúč sa (1979), Dávajte si pozor! (1990), Jaškov sen (1996), Nedodržaný sľub (2009), Červený kapitán (2016), Učiteľka (2016) alebo Únos (2017). Z novších inscenácií je známy z komédie Sluha dvoch šéfov (Lloyd Boateng), Pi čaj, miláčik! (Nanard) či z muzikálov Obchod na korze (trafikant Gejza), Mata Hari (Georges Ladoux). Známy bol aj zo seriálov Moje kone vrané (1980), Lekár umierajúceho času (1983), Domov (1985) alebo Kriminálka Staré Mesto (2010 – 2013).

Spolupracoval ako režisér s viacerými ochotníckymi a mládežníckymi súbormi aj s Tovarišstvom starých bojových umení. Hosťoval v Činohre SND aj v bratislavskom Divadle a.ha. Ako režisér spolupracoval s viacerými ochotníckymi a mládežníckymi súbormi. Venoval sa rozhlasovej, televíznej aj filmovej tvorbe, dabingu, pôsobil tiež ako pedagóg na bratislavskom Konzervatóriu a venoval sa výuke mladých hereckých talentov. Literárny fond udelil v roku 2010 Dušanovi Kaprálikovi cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu. Jeho deti – Martin Kaprálik a Zuzana Kapráliková – pokračovali v otcových šľapajach a rovnako sú známi slovenskí herci. 

Divadlo prinášalo Dušanovi Kaprálikovi slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou

Prázdninový umelecký ferman bratislavského Divadla Nová scéna (DNS) zaplnila v utorok mimoriadne smutná správa o úmrtí dlhoročného barda Dušana Kaprálika. "Ako sám hovoril, divadlo mu 50 sezón prinášalo slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou," pripomína generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová.

Zosnulý umelec bol podľa nej denno-denným prínosom nielen pre divadlo, film, televíziu, rozhlas, ale bol aj skvelým pedagógom. "S vysokou dávkou profesionality a človečiny," podčiarkuje Fašiangová k osobnosti Dušana Kaprálika, ktorého kolegovia i spolupracovníci oslovovali familiárne Kapor. "Veríme však, že ako divadelný otec mnohých hercov, ale aj mladých režisérov bude z umeleckého neba naďalej dohliadať na kroky, ktoré na začiatku robili spoločne a tie úplne prvé ich naučil práve on," dodala.

Na úmrtie obľúbeného kolegu zareagoval aj umelecký riaditeľ DNS a herecký kolega Dušana Kaprálika Karol Čálik. "Odišiel skvelý umelec, verný otrok Thálie. Slúžil jej nielen ako herec, ale aj ako režisér či pedagóg. Musím vyzdvihnúť i jeho ľudské a morálne kvality. Bol to čestný človek, dobroprajný a žičlivý kolega, dobrý kamarát, na ktorého sa dá spomínať iba v dobrom," poznamenal Čálik. Herecké gény, talent a lásku k divadlu zdedili po Dušanovi Kaprálikovi aj jeho tri deti Zuzka, Martin a Ondrej, ktorí vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu. Herecká rodina Kaprálikovcov sa postupne rozrástla, nevesta Michaela je tiež herečka a vnúčatá Miško a Martinka už majú za sebou prácu v rozhlase, dabingu aj v divadle.

Posledná rozlúčka s Dušanom Kaprálikom bude 15. augusta

Posledná rozlúčka so slovenským hercom, režisérom a divadelným pedagógom Dušanom Kaprálikom sa uskutoční v utorok 15. augusta o 13.15 h v bratislavskom krematóriu. TASR o tom informovala PR manažérka Divadla Nová scéna (DNS) Zuzana Šebestová. "Verejná rozlúčka v domovskom divadle bude začiatkom sezóny, po dohode s rodinou," dodala.

Na nečakané úmrtie reagujú aj jeho bývalí kolegovia, blízki a známi: 

"Ach... Odpočívajte v pokoji, pán Kaprálik. Budete mi veľmi chýbať," napísala k fotografii Dušana Kaprálika herečka Zuzana Vačková.

IG

"Srdce mi krváca... Ďakujem za všetko!" začala smutnú správu herečka Mirka Partlová.

IG

"S hlbokou ľútosťou sme prijali správu o odchode Dušana Kaprálika, nášho dlhoročného skvelého kolegu," uviedlo na Instagrame Divadlo Nová scéna.

IG

Nela Pocisková spomína, ako ju herec Dušan Kaprálik priviedol k herectvu. "Ďakujeme. Úprimnú sústrasť celej rodine."

IG

​Karol Čálik: Bol veľkou osobnosťou

Nebol len hercom, pedagógom, ale motal sa aj pri réžii a v každom zanechal veľa emócií. Aj taký bol Dušan Kaprálik, ktorý v utorok 8. augusta podľahol vo veku 75 rokov vážnej chorobe. Našej reportérke Marike Dulaiovej o legendárnom hercovi viac prezradil jeho priateľ a kolega Karol Čálik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy