Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Príroda nemilosrdne vyčíňala aj na Orave. Prúd vody strhával cesty
Zdielať na

Príroda nemilosrdne vyčíňala aj na Orave. Prúd vody strhával cesty

ZÁZRIVÁ / Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v stredu 26. júla v obci Zázrivá. Z Veľkého Rozsutca sa valila voda do dediny. Starosta tvrdí, že za 150 rokov takúto ničivú vodu, ktorá zaplavovala záhrady, domy, garáže aj pivnice, ešte nemali. Postihlo to viac ako 20 domov a aj prúd strhával cesty.

​Zatápalo najmä miestnu časť Petrová. Vybrežil sa Petrovský a Belanský potok. Ľudia mali strach. "Bolo to strašidelné, tiekla nám voda všade. Bolo sucho, tiekla cez praskliny. Bol to rýchly dážď, vonka tiekla voda, pole mi odtrhlo breh," opísali situáciu obyvatelia. Dobrovoľníci odstraňovali nánosy bahna a skál z potokov aj potom, keď voda opadla a prestalo pršať. "Robíme od 10 rána doteraz a nevieme, kedy skončíme," priznal dobrovoľný hasič zo Zázrivej Radoslav Smolka. 

Potoky boli plné bahna a skál

Pomocou bagra spriepustňovali potoky. "Odkláňame vodu z ciest, aby sa nedostala do pivníc," dodal obyvateľ Andrej Červeň. Bagrom museli vytiahnuť aj skruže z potoka, aby v rozvodnenom potoku neboli prekážkou. "Už sa to nedalo vyčistiť, tak to bolo plné nánosmi štrku a bahna. Tak sa to muselo celé porozoberať," vysvetlil starosta Matúš Mních. Živel rozbil cestu popri domoch, ktorou sa včera valila špinavá voda. Obec má momentálne vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, ktorý ak bude dobré počasie, chce zajtra okolo 10 hod ráno odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy