Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Banskobystrické kúpalisko už má súhlas hygienikov
Zdielať na

Banskobystrické kúpalisko už má súhlas hygienikov

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Letnú sezónu otvorili na banskobystrickom kúpalisku bez preukázania kvality vody

Povolenie podpísal krajský hygienik Cyril Klement, neplatí však na prevádzkovanie viacerých nových objektov, ktoré ešte neboli skolaudované.

Firma AQUALAND SLOVAKIA, s.r.o., Michalovce, ktorá kúpalisko prevádzkuje, ho však sprístupnila už od začiatku júna napriek tomu, že súhlas od RÚVZ k tomu nemala. Tým, že kúpalisko prevádzkovala bez povolenia hygienika, porušila platný zákon, za čo jej môže byť uložená sankcia, informovala dnes hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Pracovníci banskobystrického RÚVZ sa dozvedeli o začatí prevádzky na kúpalisku z médií. V záujme ochrany verejného zdravia vykonali na ňom štátny zdravotný dozor (ŠZD), počas ktorého sa zamerali na jeho celkový stav i kvalitu vody. Až následne, na základe ich upozornenia, podal prevádzkovateľ žiadosť o povolenie prevádzky a objednal si rozbor vzoriek vody z bazénov, ktoré hygienici v polovici júna aj odobrali.

Keďže počas kontroly zistili hygienici viacero nedostatkov technického charakteru - znečistené šatne a sprchy, nepokosená tráva, neukončená piesková pláž, kde sa ešte len piesok navážal - a navyše výsledky kvality vody v starom plaveckom bazéne a v takzvanom Baby bazéne ukázali na prekročené limitných hodnôt mikrobiologických ukazovateľov, vydal RÚVZ rozhodnutie o prerušení konania na povolenie prevádzky plážového kúpaliska.

Väčšinu týchto nedostatkov prevádzkovateľ odstránil do 18. júna tohto roku. Navyše analýza opakovaných odberov vody z 30. júna, o ktorú požiadal prevádzkovateľ kúpaliska, ukázala, že voda v bazénoch už vyhovuje stanoveným parametrom, hygienici prevádzku na ňom povolili, konštatovala Tolnayová.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú štátny zdravotný dozor nad vodou na kúpanie podľa zákona, a to na umelých aj na prírodných kúpaliskách. Na prírodných štátny zdravotný dozor vykonávajú vtedy, keď boli záväznou vyhláškou príslušného krajského úradu vyhlásené za prírodnú kúpaciu oblasť.

Do zoznamu vôd vhodných na kúpanie bolo pre kúpaciu sezónu 2010 zaradených 36 prírodných lokalít, z nich je deväť v Banskobystrickom kraji.

V prípade že sa na kúpanie využívajú aj vodné plochy ktoré nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru, ide o kúpanie na vlastné riziko. Na týchto, okrem možného prenosu infekčných ochorení, môže prísť aj k poškodeniu zdravia pôsobením toxických látok - toxíny produkované sinicami, chemické látky zo splašok z okolia a podobne -  ale aj o riziko úrazov či dokonca utopenia sa pri kúpaní v neznámych vodách.

Z hľadiska prevencie uvedených rizík je najlepším odporúčaním využívať na kúpanie prírodné kúpaliská, ktoré majú charakter vyhlásených kúpacích oblastí. Ich zoznam aj detailné informácie zo štátneho zdravotného dozoru sú za celé Slovensko zverejnené na webovej stránke ÚVZ SR, ktorá sa aktualizuje v týždňových intervaloch.

Najčítanejšie správy