Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sú peniaze v druhom pilieri v bezpečí? Experti sú za jedno
Zdielať na

Sú peniaze v druhom pilieri v bezpečí? Experti sú za jedno

BRATISLAVA / Jeden a trištvrte milióna Slovákov má v druhom dôchodkovom pilieri uložených 13 miliárd eur. Neistota na finančných trhoch však môže s našimi úsporami narobiť paseku. Od júla sa preto začal presun sporiteľov z menej výnosných dlhopisových fondov do indexových. Náš reportér Michal Rybanský zisťoval, či je na tento krok teraz ideálny čas.

Samotný presun potrvá približne dva roky a pre sporiteľov nebude znamenať žiadne komplikácie. „Celý presun z garantovaných do indexových fondov bude robiť správcovská spoločnosť, čiže sporiteľ nemusí vôbec nič robiť," uviedol Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Netreba sa báť straty nasporenej sumy

 „V dlhodobom horizonte, to znamená 10 a viac rokov, by mali akcie rásť a navyše nám história ukazuje, že akciové trhy majú potenciál zarábať násobne viac ako dlhopisové trhy, vysvetlil finančný expert z OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Aktuálna výkonnosť na oboch fondoch je kladná. „Dlhopisové fondy mali zhodnotenie od 0-2,5 % a indexové mali od začiatku roka výkonnosť 10-12 percent,“ vysvetľuje Matej Varga, generálny riaditeľ Kooperativa DSS. 

Trhy však čaká zmena

„V druhej polovici roka by sa to však mohlo zmeniť a treba sa pripraviť na ďalšie výkyvy, ktoré sa spájajú s ekonomickou recesiou v Amerike,“ doplnil Varga. Uviedol, že indexové fondy by v druhej polovici roka mohli aj klesať. Zvyčajne počas recesie klesnú aj o 20-30 percent. Tieto správy sú však paradoxne pozitívne pre sporiteľov, ktorí sa postupne presunú do indexových fondov a budú nakupovať za klesajúce ceny.

Hrá nestabilita v prospech sporiteľov?

„Rozkolísanosti na finančných trhoch sa netreba báť, dokonca je v prospech sporiteľov. Tým, že sa postupne nakupujú cenné papiere, tým sa rozkladá riziko z investície čase,“ vysvetlil Pavel Škriniar. Okrem toho, by mali fondy v budúcnosti priniesť vyšší zisk, z čoho vyplýva lepší dôchodok, tvrdí Marián Búlik. Po recesii sa totiž očakáva prudký rast ich hodnoty. „Je to optimálny scenár pre dlhodobé sporenie,“ dodáva Matej Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy