Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NAKA zadržala na vlakovej stanici osobu podozrivú z teroristického útoku
Zdielať na

NAKA zadržala na vlakovej stanici osobu podozrivú z teroristického útoku

POPRAD / Polícia v pondelok, 18. júla, obvinila podozrivú osobu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku. Muža zadržala NAKA v utorok vo večerných hodinách na železničnej stanici v Poprade.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dnes (19.07.2023) vzniesol obvinenie osobe Bc. D. P. pre spáchanie obzvlášť závažného zločinu ,,Teroristický útok“ podľa § 419 ods. 1 písm. a) Trestného zákona," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Obvinený mal 13. júla popoludní zaslať výhražné správy vrcholným bezpečnostným orgánom Slovenskej republiky. "Konkrétne Slovenskej informačnej službe, Prezídiu policajného zboru SR, rezortnej strednej odbornej škole Ministerstva vnútra Slovenskej republiky sídliacej v Košiciach, orgánu vykonávajúcemu dozor nad zachovaním zákonnosti – Úradu špeciálnej prokuratúry a taktiež ústrednému orgánu štátnej správy Slovenskej republiky – Úradu vlády Slovenskej republiky," priblížila Bárdyová. 

Z ich obsahu vyplynula hrozba súvisiaca s možným spáchaním teroristických útokov na území Slovenskej republiky. "Spôsob prevedenia týchto teroristických útokov obvinený opísal okrem iného slovami: „PRAVDEPODOBNE ZAZIJETE TRAGICKE HROMADNE NESTASTIE AKO NA MARATONE V BOSTONE IBAZE LEN NA AUTOBUSOVEJ ZASTAVKE S VASIMI VYNNYMI RATOLESTAMI ZNASILNENYMI," doplnila Bárdyová.

​Počas akcie s krycím názvom "Pastierik" zasahovala NAKA na stanici v utorok niekoľko minút po 18. hodine. Policajti v kuklách prišli na niekoľkých neoznačených autách a obkľúčili budovu stanice. Práve v nej sa mala nachádzať osoba, ktorá kukláčov zaujímala najviac. "Na základe profesionálneho prístupu policajtov z Národnej kriminálnej agentúry P PZ v súčinnosti s Útvarom osobitného určenia P PZ bola dňa 18.07.2023 osoba hroziaca teroristickým útokom zadržaná, čím bola odvrátená táto hrozba," uviedla Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy