Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zdravotné sestry z Ukrajiny: Pomohli by aj nám, kde je teda problém?
Zdielať na

Zdravotné sestry z Ukrajiny: Pomohli by aj nám, kde je teda problém?

BRATISLAVA / Do zdravotníckeho systému by sme vďaka jednoduchším pravidlám mohli dostať viac sestier z Ukrajiny. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom školstva zefektívnil podmienky na uznávanie vysokoškolského vzdelania ukrajinských sestier na Slovensku.

Na prísny systém uznávania vzdelania na Slovensku sa sťažuje Tetiana, ktorá má v zdravotníctve odrobených viac ako 30 rokov praxe.

"Pracovala som na Ukrajine ako vrchná sestra aj ako pôrodná asistentka a tu teraz pracujem ako praktická sestra," povedala Tetiana Bobrychenko, praktická sestra – asistent. Jej kompetencie sú preto podstatne menšia. "Tie isté funkcie u nás vykonávali aj sanitári," dodala Tetiana.

"Sestry, ktoré robia ako praktické sestry, sú skôr na pomocné práce, upratovacie alebo na umývanie riadov pacientov a pod. V Ukrajine napr. očkujú sestry stredoškolské alebo práca s pacientom, skôr zdravotnícke úkony. A tieto praktické sestry, bohužiaľ, to nemôžu robiť," vyjadrila sa Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácii lekárov a zdravotníkov na Slovensku.

Slovensku pritom podľa Komory sestier chýba k tomu, aby pacient pocítil adekvátnu zdravotnú starostlivosť, približne 15-tisíc zdravotných sestier. Rezort zdravotníctva by ich nedostatok chcel vykryť vďaka novým jednoduchším pravidlám sestrami z Ukrajiny.

"Rozhodli sme sa prijať opatrenia, ktoré umožnia ukrajinským sestrám rýchlejšie a jednoduchšie dosiahnuť uznanie vzdelania a nastúpiť do ambulancií a nemocníc," povedal minister zdravotníctva SR Michal Palkovič. Nové pravidlá by mali priniesť do systému viac sestier. Podľa odborníkov si však až tak veľmi nepolepšíme.

Zjednodušia sa totižto len podmienky pre uznávanie vysokoškolsky vzdelaných sestier. "Je to kvapka v mori. Tých vysokoškolsky vzdelaných ukrajinských sestier na SVK je pár tuctov," avizoval Tomáš Szalay, hlavný lekár BSK. "Určite by pomohlo ale keby sme tú množinu zdravotníkov z Ukrajiny, ktorých vzdelávanie uznávame alebo kde nerobíme také veľké prekážky, aby sme ju rozšírili. Keby sme uľahčili prístup aj tých stredoškolsky vzdelaných sestier, ktorých je na Ukrajine viac aj na Slovensku," dodal Tomáš Szalay.

"My máme v databáze viac ako 300 sestier, ktoré majú stredoškolské vzdelanie. Niektoré z nich už majú štatút praktickej sestry, niektoré z nich pôsobia v zdravotníctve, ale dosť výrazné číslo nepôsobí z dôvodu, že praktická sestra nerobí tie úkony, na ktoré sú naučené alebo ktoré by chceli robiť," informovala Alona Kurotová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy