Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Obľúbené umelé sladidlo v zozname karcinogénov. Čo bude s nápojmi "light"?
Zdielať na

Obľúbené umelé sladidlo v zozname karcinogénov. Čo bude s nápojmi "light"?

BRATISLAVA / Jedno z najpoužívanejších umelých sladidiel na svete chystá Svetová zdravotnícka organizácia už tento mesiac zaradiť do zoznamu karcinogénov. Konkrétne ide o aspartám, ktorý je 200-krát sladší ako cukor a začal sa používať v najviac obľúbených "light" nápojoch, kde nahrádzal práve bežný cukor.

Dlhoročné dohady o tom, či umelé sladidlo aspartám je, alebo nie je karcinogénne, pre túto chvíľu rozlúskla Svetová zdravotnícka organizácia. Podľa nej karcinogénny je.

"V priebehu najbližšieho času sa bude rozhodovať, že aspartám by mohol byť možný karcinogén pre človeka," povedal biochemik Alber Breier z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. Rozhodnutie o zaradení aspartámu do zoznamu karcinogénov má padnúť 14. júla na základe návrhu Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny. Tá sa pripravuje označiť túto potravinovú prísadu ako „možný karcinogén pre ľudí“, čo je najľahšia z troch kategórií.

"Najhoršia kategória je ľudský kancerogén, druhá kategória je pravdepodobný ľudský kancerogén," dodal Albert Breier. Znamená to, že už existujú nejaké dôkazy o vplyve aspartámu na rozvoj rakoviny, aj keď asi len obmedzené. "Niekedy to chvíľu trvá, kým skutočne získate dostatok dôkazov, ale toto je dôležitý krok k tomu, aby si verejnosť uvedomila potenciálne riziká aspartámu," informoval Noah Praamsma, koordinátor výživového vzdelávania. Napriek tomu nie je dôvod na paniku. Na to, aby riziko rozvoja rakoviny nadobudlo reálny rozmer, museli by sme denne vypiť niekoľko litrov nápoja sladeného aspartámom.

"V súčasnosti sa stanovila dávka 40 mg na kg ľudskej váhy, ktorá je bezpečná," avizoval biochemik Breier. Pri osobe s váhou 80 kg by mala byť bezpečná dávka 3,2 gramu. Keď to prepočítame na plechovky, museli by sme ich vypiť viac ako desiatku. "Nemyslím si, že je zdravé vypiť denne 17 až 18 plechoviek, aj keby tam ten aspartám nebol," myslí si Alber Breier. Toto umelé sladidlo je v súčasnosti hojne používané nielen v light kolových nápojoch, ale aj v šumivých, taktiež v žuvačkách, cereáliách alebo v kvapkách proti kašľu.

"Umele sladidlá sa pridávajú na to, aby ich mohli konzumovať ľudia s cukrovkou," povedal Peter Minárik, gastroenterológ. Viacerí odborníci však spochybňujú vplyv umelých sladidiel pri bežnom chudnutí a ich vedľajšie účinky. Napríklad to, že sladká umelá chuť narúša prirodzené reakcie tela a rovnako aj črevnú mikroflóru.

"Odporúčame, aby zdrojom pitného režimu bola pitná voda," dodal Minárik. Cukor síce ľudský organizmus potrebuje, ale oveľa prijateľnejší je cukor v ovocí alebo v zelenine. A keď už ovocie či akákoľvek potravina, je najlepšie jesť ju v malom množstve, pomaly a s maximálnym pôžitkom.
"Všímajte si farbu, obal, vôňu, konzumujte v príjemnej atmosfére a s príjemnými ľuďmi," dodal na záver Minárik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy