Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podvodné súťaže sa presúvajú na Slovensko. Terčom útoku sa stávajú mladší, ale aj starší
Zdielať na

Podvodné súťaže sa presúvajú na Slovensko. Terčom útoku sa stávajú mladší, ale aj starší

BANSKÁ BYSTRICA / Podvodné súťaže, ktoré boli donedávna smerované na obyvateľov bohatších krajín, sa presúvajú aj na Slovensko. Terčom útoku sa stávajú najmä mladší a starší ľudia. Získané citlivé údaje môžu podvodníci zneužiť pri páchaní trestnej činnosti.

Podvodníci sú stále viac vynaliezavejší aj v online priestore. Nepríjemnú skúsenosť s tým malo aj banskobystrické rádio. Hekeri vytvorili falošnú stránku rádia, ktorá je na prvý pohľad na nerozoznanie od originálnej webovej stránky. "Táto stránka sa za nás vydáva a oslovuje poslucháčov, že vyhrali v súťaži ktoré rádio organizuje. Následne ich vyzýva aby vyplnili formulár, jeho súčasťou sú údaje o kreditných kartách," uviedol Peter Jarkovský, prevádzkový riaditeľ banskobystrického rádia.

Takto sa dostáva podvodník k údajom, ktoré môže následne zneužiť. "Podvodníci najviac zneužívajú známe značky, známe tváre a spoločnosti a snažia sa vyvolať pocit naliehavosti," objasnil odborník na kybernetickú spoločnosť Michal Korchaník.

Ako odborník dodáva, vždy je na mieste, preveriť si stranu s ktorou komunikujete online, že je tou, za ktorú sa aj vydáva. "Všímajte si, kedy vznikol daný profil, prezrite predošlé príspevky a najmä históriu. Všímajte si gramatické chyby, či iné nezrovnalosti. Ak sa niečo tvári veľmi výhodné, zrejme ide o podvod," dodal Korchaník.

Nedávno sa terčom kybernetického útoku stala aj UMB. Hekeri napadli jej informačný systém a ochromili týmto jej každodenný chod. Ako nám krajská polícia Banská Bystrica potvrdila, v tejto veci už prijala trestné oznámenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy