Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
496. deň na Ukrajine: Útok zasiahol 8-mesačné bábätko a ďalších 30 osôb
Zdielať na

496. deň na Ukrajine: Útok zasiahol 8-mesačné bábätko a ďalších 30 osôb

KYJEV / Ruské letecké údery na ukrajinské mestá naďalej pokračujú. Najmenej 31 ľudí sa zranilo pri útoku na mesto Pervomajskij v Charkovskej oblasti. Je medzi nimi aj 9 detí. Najmladšie má iba 8 mesiacov. Po ostreľovaní Chersonu hlásia ukrajinské úrady dve obete. Rusko hlási likvidáciu piatich dronov v okolí Moskvy. Dočasne pre ich prítomnosť museli obmedziť prevádzku letiska Vnukovo. Podľa tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Danilova sa ukrajinské sily v tejto fáze ofenzívy sústredia na ničenie kapacít ruskej armády pri frontovej línii. Ruskí okupanti sa naopak snažia spomaliť postup ukrajinských jednotiek. Tie napriek tomu na viacerých miestach postupujú vpred. Čiastočné úspechy hlásia z okolia Bachmutu aj zo Záporožskej oblasti. Ukrajinský prezident Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina stále potrebuje posilniť protivzdušnú obranu.

​Ukrajina po ruskom útoku v meste Pervomajskyj hlási 31 zranených

Tridsaťjeden ľudí vrátane deviatich detí bolo v utorok hospitalizovaných po ruskom útoku na mesto Pervomajskyj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. 
Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak spresnil, že medzi zranenými je aj jedno ročné a jedno 9-mesačné dieťa. Zranených zasiahli úlomky ruského vysokovýbušného delostreleckého granátu. "Následkom toho začalo horieť niekoľko áut na parkovisku," dodal Jermak a zverejnil fotografie zhorených a zničených vozidiel. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov zverejnil videozáznam z miesta útoku, na ktorom je vidieť dym vznášajúci sa zo zhorených áut neďaleko paneláku z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Pervomajskyj sa nachádza približne 80 kilometrov južne od metropoly oblasti Charkov a je pomerne vzdialený od nepokojných miest v Doneckej oblasti. Charkovská oblasť susedí s Ruskom a bola miestom ťažkých bojov na začiatku ruskej invázie na jar 2022. 

Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského Chersonu zomreli dvaja ľudia

Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského Chersonu zomreli ráno dvaja ľudia, uviedla ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na miestnu prokuratúru. Obeťami sú muž a žena, počet zranených nebol zatiaľ známy. Poškodené boli aj obytné budovy. Za posledný deň podnikli ruské ozbrojené sily v oblasti Chersonu celkovo 68 útokov, napísal na sociálnej sieti Telegram šéf miestnej oblasti správy Oleksandr Prokudin. Zranenia utrpelo šesť ľudí.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom hlásení informoval, že ruské ozbrojené sily podnikli za uplynulý deň na území Ukrajiny ďalšie útoky za použitia útočných dronov Šáhed a protilietadlových riadených striel S-300. Útoky sa odohrali v Sumskej, Doneckej a Záporožskej oblasti. Na bojisku sústredia ruské jednotky ďalej hlavnú snahu v smeroch na východoukrajinské mestá Lyman, Bachmut, Marjinka a Avdijivka.

Moskva od začiatku vojny popiera, že ruskí vojaci útočia aj na civilistov a na civilné ciele. OSN ale medzitým uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z konca vlaňajšieho februára si vojna vyžiadala tisíce obetí z radov civilistov, vrátane stoviek detí. Západné médiá označujú konflikt rozpútaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom za najkrvavejší v Európe od druhej svetovej vojny.

Rusko v širšom okolí Moskvy zneškodnilo päť dronov, uviedli ruské úrady

Rusko dnes zneškodnilo päť dronov nad širším okolím Moskvy a Moskovskou oblasťou. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o ukrajinský útok, píše agentúra TASS. Nie sú hlásené žiadne obete ani škody. Z technických príčin "nesúvisiacich s letiskom" dnes skoro ráno tri hodiny nefungovalo moskovské letisko Vnukovo, prichádzajúce lety boli presmerované inam. Letisko obnovilo prevádzku po ôsmej hodine miestneho času (7: 00 SELČ). Hovorkyňa ruskej diplomacie označila útok na civilnú infraštruktúru a letisko za "teroristický čin". Ukrajina správy nijako nekomentovala.

"Dnes ráno sme zmarili pokus kyjevského režimu o vykonanie teroristického útoku piatimi dronmi na objekty v Moskovskej oblasti a na území Novej Moskvy," píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany s odvolaním sa na administratívnu oblasť hlavného mesta, ktorá sa rozkladá desiatky kilometrov juhozápadne od jej centra. Štyri bezpilotné lietadlá podľa vyhlásenia zostrelila ruská protiletecká obrana nad Novou Moskvou, ďalšie zneškodnila rušička signálu, kvôli ktorej dron spadol v Odincovskom okrese západne od ruskej metropoly.

O útoku dronov na Moskvu predtým informoval starosta ruského hlavného mesta Sergej Sobjanin. "V tejto chvíli všetky útoky odrazila protivzdušná obrana," napísal Sobjanin na telegrame s tým, že všetky "drony boli zlikvidované" a nikto nebol zranený. Starosta dodal, že z bezpečnostných dôvodov boli dočasne presmerované niektoré lety z letiska Vnukovo. Sobjanin z útoku tiež obvinil Ukrajinu.

"Pokus režimu v Kyjeve zaútočiť na oblasť, kde sa nachádza civilná infraštruktúra, vrátane letiska, ktoré mimochodom prijíma zahraničné lety, je ďalším teroristickým činom," uviedla na Telegrame hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. "Vzhľadom na to, že Zelenskyj pácha tieto teroristické útoky zbraňami dodanými Západom či zo západných fondov, je to medzinárodný terorizmus," dodala s odvolaním sa na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Útoku dronov čelila ruská metropola už v júni aj máji. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina. Ukrajina, ktorá od minulého roka čelí ruskej invázii, zodpovednosť za útoky na ruskom území neprijíma a podobné incidenty nekomentuje.

Rusko: Armáda zostrelila pri Moskve päť dronov, zrejme pochádzali z Ukrajiny

Ruská armáda zostrelila v okolí Moskvy päť bezpilotných lietadiel, v dôsledku čoho muselo prerušiť prevádzku aj medzinárodné letisko Vnukovo. Informovalo o tom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a AFP.
"Pokus kyjevského režimu zaútočiť na zónu, kde sa nachádza civilná infraštruktúra vrátane letiska, ktoré prijíma medzinárodné lety, je teroristickým činom," uviedla Zacharovová. Jeden z dronov zostrelili v blízkosti mesta Kubinka, nachádzajúceho sa zhruba 40 kilometrov od Vnukova.
Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predtým oznámila, že letisko pozastavilo prílety a odlety z technických príčin, ktoré boli mimo jeho dosah. Viaceré lety museli presmerovať na iné letiská. Letisko Vnukovo obnovilo prevádzku o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ). 

Zelenskyj vyzval Bidena, aby Ukrajina už teraz dostala pozvánku do NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svoj americký náprotivok Joea Bidena, aby Ukrajina už teraz dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie, aj keby do nej nakoniec vstúpila až po skončení vojny s Ruskom. Informuje o tom server spravodajskej televízie CNN. Zelenskyj v anglicky vedenom rozhovore, ktorý má byť odvysielaný v stredu, uviedol, že práve Biden rozhoduje o tom, či bude Ukrajina v NATO, alebo nie. "Podporuje našu budúcnosť v NATO," vyjadril svoje presvedčenie Zelenskyj. Pozvánka, ktorá by prišla už teraz, by podľa neho bola obrovskou motiváciou pre ukrajinských vojakov.

Zelenskyj tiež poznamenal, že je mu jasné, že sa Ukrajina nikdy nestane členom aliancie pred skončením vojny s Ruskom. "Rozumieme všetkému," povedal. "Ale tento signál je naozaj veľmi dôležitý. A záleží na Bidenovom rozhodnutí," myslí si. Summit NATO sa uskutoční 11. a 12. júla v Litve, podľa šéfa aliancie Jensa Stoltenberga na ňom však členské štáty o formálnom pozvaní Ukrajiny rokovať nebudú. Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii. O členstvo v aliancii požiadala na konci septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy