Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Izrael v napätí: Útočník prechádzal autom po ľuďoch, Palestínci utekajú
Zdielať na

Izrael v napätí: Útočník prechádzal autom po ľuďoch, Palestínci utekajú

JERUZALEM/TEL AVIV / Rozsiahly zásah izraelských bezpečnostných síl v utečeneckom tábore v meste Džanín na Západnom brehu Jordánu pokračoval aj v utorok 4. júla. Ide o najväčšiu podobnú akciu v oblasti za posledných dvadsať rokov. O život pri nej prišlo najmenej 10 ľudí vrátane mladistvých. Ďalších sto sa zranilo. Z tábora, ktorý je baštou palestínskych ozbrojencov museli ujsť tisíce ľudí. Situácia je napätá aj v samotnom Izraeli. Mladý Palestínčan dnes v Tel Avive vrážal autom do ľudí a následne sa pokúšal ďalších dobodať. Zranil pritom sedem ľudí. Troch z toho vážne. Útočníka zastrelil civilista, ktorý pribehol na pomoc.

​Palestínsky útočník narážal autom do ľudí

Prinajmenšom sedem osôb utrpelo v utorok v Tel Avive zranenia po tom, ako do nich autom úmyselne vrazil neznámy muž, ktorého následne zastrelil ozbrojený civilista. Polícia incident označila za teroristický útok, informuje TASR podľa správy izraelského denníka The Jerusalem Post. Po tom, ako útočník prešiel autom chodcov, sa mu podarilo jedného zo zranených ešte bodnúť do krku. Útočníka následne zastrelil ozbrojený civilista. Polícia informovala, že bol obyvateľom Predjordánska a podľa jej prvotných zistení konal sám.

Pri incidente utrpelo zranenia sedem ľudí, uviedla polícia. Zdravotníci potvrdili, že ošetrili päť osôb. Jedna z nich, 46-ročná žena, je vo vážnom stave. Stav dvoch tridsiatnikov je stredne ťažký a dvaja ďalší ľudia utrpeli len ľahké zranenia. Útok vyzdvihol hovorca Hamasu. "Hrdinský útok v Tel Avive je prvou odpoveďou na zločiny okupácie proti nášmu ľudu (v predjordánskom meste) Džanín," povedal.

Incident sa odohral počas druhého dňa najväčšej izraelskej vojenskej operácie za posledné roky v Džaníne, ktorý je baštou palestínskych militantov na severe Predjordánska, približuje AFP. V pondelok nadránom tam izraelské sily nasadili okrem stoviek vojakov aj letectvo. Počas razií došlo aj k prestrelkám medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi militantmi. Pri zásahoch izraelskej armády dosiaľ zahynulo desať Palestínčanov, zatiaľ čo tisícky ďalších zo svojich domovov utiekli. 

Operácia Izraela v Džaníne si vyžiadala najmenej desať životov a 100 zranených

Operácia zameraná proti radikálom začala v noci na pondelok a pokračovala aj v noci na dnes. Izraelská armáda oznámila, že pri nej zničila veliteľstvo militantných bojovníkov a zabavila množstvo výbušnín aj zbraní. Zadržaných podľa armády bolo v Džaníne 120 podozrivých, pričom sa odhaduje, že sa tam ešte skrýva ďalších 300 radikálov.

Izraelská obrana zverejnila na sociálnej sieti video, kde vojaci dokončujú misiu skonfiškovania stoviek rôznych zbraní a munície a odstránením podzemných jám a šácht používaných teroristami pod mešitou, ako uvádzajú pod videom.

Rozsiahla operácia izraelskej armády v Džaníne na severe okupovaného Západného brehu Jordánu si vyžiadala najmenej desať životov, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Okolo 100 Palestínčanov bolo podľa neho zranených, z toho 20 je v ohrození života. Akcia je podľa denníka The Times of Israel najväčšia na Západnom brehu za zhruba 20 rokov, zapojilo sa do nej vyše 1000 izraelských vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov by však mohla čoskoro skončiť. 

Z utečeneckého tábora v Džaníne už utieklo 3000 Palestínčanov

Z utečeneckého tábora v predjordánskom meste Džanín od pondelka utieklo zhruba 3000 Palestínčanov. Izraelská armáda tam vtedy spustila operáciu zameranú proti tamojším militantom. V utorok o tom informoval zástupca šéfa regionálnej samosprávy v Džaníne Kamál Abú Rub. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V tábore sa predtým nachádzalo asi 18.000 ľudí. Odchod utečencov potvrdila aj hovorkyňa agentúry OSN pre palestínskych utečencov Juliette Toumanová.
Počas operácie v Džaníne pondelok nadránom použil Izrael okrem stoviek vojakov aj letectvo. Počas razie došlo k prestrelkám medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi militantmi. Palestínske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, pri zásahu izraelskej armády zahynulo osem Palestínčanov a najmenej 80 ďalších utrpelo zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy