Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Mať dieťa v dnešnej dobe je luxus. Mamičky sú nútené sa vrátiť späť do zamestnania
Zdielať na

Mať dieťa v dnešnej dobe je luxus. Mamičky sú nútené sa vrátiť späť do zamestnania

BRATISLAVA/HUMENNÉ / Mať dieťa v dnešnej dobe sa považuje priam za luxus. Výdavky na dieťa bývajú často privysoké. Či už ide o nákup bežných potrieb počnúc oblečením, vyváženou stravou, či zdravotnou starostlivosťou, až po školné. Stále viac mamičiek je preto už po roku na materskej donútených vrátiť sa späť do zamestnania.

Vrátiť sa do práce je jedna vec - postarať sa zároveň o dieťa - druhá. Ak nepomôžu starí rodičia, jediným východiskom sú jasle. "Záujem zo strany rodičov je stále vysoký. Už aj teraz naša Pohodička v mestskej časti Karlova Ves aj v starom meste má k novému školskému roku 2023 aj 2024 plnú obsadenosť," uviedla Eliška Valachová, zástupkyňa zriaďovateľa. Jasličky pre deti do troch rokov nie sú zadarmo a v Bratislave ide o celkom vysokú sumu. "V bratislavskom kraji sa tieto ceny pohybujú od 450 eur na mesiac a vyššie ale závisí to od zariadenia štátneho čiže je tá škôlka zaradená do siete alebo súkromného sektora," dodala Valachová.

Rodičia si po novom za jasle priplatia. Bratislavské Staré Mesto plánuje poplatok za jasle zvýšiť z pôvodných 400 eur na 500 eur mesačne. "Od septembra staré mesto muselo pristúpiť k zvýšeniu. Pobyt jedného dieťaťa vychádza mestskú časť približne 600 eur, to znamená, že staromestským deťom meská časť akoby navyše dopláca 170e za jedno dieťa," ozrejmila Veronika Gubková, hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto v Bratislave. O čosi nižšie poplatky sú v regiónoch - ale v porovnaní s platmi aj tam ide o vážny zásah do rodinného rozpočtu.

Tieto jasličky v Humennom fungujú 17 rokov. Za ten čas podľa riaditeľky žiadne pozitívne zmeny v podpore financovania nepocítili. Pre niektoré mamičky sú pritom jasle jedinou možnosťou, keď jednoducho musia nastúpiť do práce. "To nie je o tom, že si niekam uložia dieťatko, že sa nechcú starať. Ja sa tam potrebujem dostať, lebo prídem o prácu a nič sa absolútne nezmenilo. 17 rokov si dotujú rodičia všetko sami," objasnila Gabriela Gregorovičová, riaditeľka jaslí a materskej školy v Humennom.

Mária je mamička 2-ročného chlapčeka. Kým je syn v jasliach, ona sa po skončení štúdia práva doma pripravuje na advokátske skúšky. Podporu financovania by uvítala. "Či už by to bolo formou príspevkov od zamestnávateľa, alebo že by to išlo priamo do jaslí. Finančná pomoc je veľmi nízka, na rozpočet rodiny nezostáva skoro nič, čiže je to priam likvidačné," poznamenala Mária Geročová, mamička 2-ročného chlapčeka. "Jasličky sú tak drahé, že to pokryje celý rodičovský príspevok, keby aj išli pracovať, z priemerných platov im zostane málo navyše. Chceme ísť za vyspelými krajinami, ale tu zaostávame za Európou," dodala Geročová.

Rodičom pri financovaní zariadení starostlivosti do troch rokov pomáha najmä rodičovský príspevok. A to aj v prípade, ak dieťa po 3 rokov nevedia zapísať do štátnej materskej školy. "Tých 430 eur, ktoré staromestských rodičov budú stáť jasle by malo korešpondovať s príspevkom, ktorí získavajú rodičia v prípade, že idú do práce," doplnila Gubková. Rodičovský príspevok poberajú rodičia, pokým ich dieťa nedovŕši 3 roky. Od prvého júla bola táto sociálna dávka zvýšená. V prípade ak rodič v minulosti nepoberal materské, na účet mu pípne 345 eur mesačne. Na vyšší rodičovský príspevok, v sume 473 eur majú nárok tí, ktorí v minulosti boli poberateľmi materskej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy