Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ivan Tásler o prevencii voči rakovine: Počúvajte svoje telo
Zdielať na

Ivan Tásler o prevencii voči rakovine: Počúvajte svoje telo

BRATISLAVA / Nemám čas. Som zdravý...Schválne, ktorú z týchto výhovoriek ste použili vy, aby ste sa vyhli preventívnej prehliadke? A pritom vám môže zachrániť život. Nečakajte, až bude neskoro a počúvajte svoje telo. To je odkaz kampane, do ktorej sa zapojili aj hudobník Ivan Tásler a vedec Pavol Čekan.

"Kvôli pamiatke na Peťa Bartoníka sme považovali za našu povinnosť urobiť niečo také ako kampaň na boj proti rakovine," povedal Ivan Tásler, hudobník a spevák skupiny IMT Smile. Peťo Bartoník, bol basgitaristom a zároveň najmladším členom skupiny IMT SMILE. Svoj boj s rakovinou prehral v januári tohto roka, keď mal len 27 rokov. "Nikdy by som nepovedal ako také niečo môže prísť do môjho života. Človek čaká všeličo v živote, ale aby odišiel ten najmladší člen z kapely a ten, ktorý bol najbližší, to by mi nenapadlo, takže všetko sa zmenilo," dodal Tásler.

Ivan Tásler si preto spolu so svojím dlhoročným kamarátom, s ktorým sa poznajú ešte od čias základnej školy vedcom Pavlom Čekanom povedali, že chcú vytvoriť kampaň na podporu boja proti rakovine, ktorá je je jednou z najčastejších príčin hospitalizácií na Slovensku. "Rakovina je zákerná choroba, ktorá ale má riešenie. Má vedecké aj medicínske ale zároveň aj ľudské, že ľudia pomôžu aj tým onkológom, aby sa odhalila rakovina včasne a vtedy je najvyššia šanca, aby bol človek vyliečený z tejto zákernej choroby," uviedol Pavol Čekan, vedec a biochemik.

"Je to predĺžená ruka alebo slovo ľudí, ktorí k nám chodia s onkologickou diagnózou. Onkologickí pacienti, ktorí nám hovoria aby sa sme hovorili ľudom, aby sa sledovali, ak je akýkoľvek problém, aby navštívili lekára, aby neboli v pozícii, v akej sú onkologickí pacienti," ozrejmila Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine. Toto posolstvo už zaznelo aj na koncerte IMT SMILE a šíriť ho plánujú aj na ďalších.

Súvisiace články