Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ani zápisnice netreba "flákať". Svedčí o tom aj aktuálna kauza hybridných hrozieb
Zdielať na

Ani zápisnice netreba "flákať". Svedčí o tom aj aktuálna kauza hybridných hrozieb

BRATISLAVA / Watergate alebo búrka v pohári vody. Reč je o internej zápisnici zo služobnej cesty, kde sa delegáti venovali téme hybridných hrozieb. Kým niektorí politici vravia o opakovaní 68. roku, iní hovoria o vytrhávaní vecí z kontextu. V každom prípade, jedno je isté - treba si dávať pozor, čo píšeme do dokumentov, ktoré môžu vidieť aj iní.

Sme v kampani a čoraz častejšie sa skloňuje výraz "ovplyvňovanie volieb". A to nielen z Kremľa, ale aj zo západu. V štúdiu JOJ 24 sa k tejto téme vyjadroval expert na hybridné hrozby. "Je úplne prirodzené, že politici, v rámci svojej predvolebnej kampane neponúkajú konkrétne konštruktívne riešenia, tak sa utiekajú k populizmu a spochybňovanie volieb je jeden vyslovene veľmi atraktívny naratív," uviedol Victor Breiner, expert na hybridné hrozby.

Teraz k politickému boju poslúžil interný dokument, v ktorom sa doslova píše: "NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO." Na prvý pohľad slová z interného dokumentu naozaj pôsobia desivo. Treba sa ale báť intervencie zo západu? "Ja to skôr interpretujem tak, že ten zapisujúci úradník, keďže ide o zložitú odbornú tému, nemusel úplne presne rozumieť tomu, čo je dôležité a treba tam zachytiť," povedal Breiner.

Politici mohli byť na stretnutí spomínaní aj v úplne inom kontexte. "Ten dokument prezentovaný na tlačovke nepovažujem za autentický. Veci, ktoré v ňom sú, buď vôbec nezazneli, alebo sú značne prekrútené. To sa týka aj môjho "citátu", na ktorý som nikomu nedala autorizáciu," vyhlásila Miroslava Sawiris, členka delegácie za Úrad vlády SR.

​Ani samotné ministerstvo obrany, ktorého zamestnanci mali dokument napísať, pravosť zatiaľ nepotvrdilo. "V záujme stabilizácie tejto umelo vyfabrikovanej témy a tiež ochrany spoločnosti a našich zamestnancov pred ďalšími útokmi a dezinformáciami sa k predmetnému dokumentu nebudeme vyjadrovať. Skutočným problémom je totiž škodlivý vplyv hybridných hrozieb na našu spoločnosť," uviedlo vo svojom stanovisku Ministerstvo obrany SR. 

A aj preto odborník na hybridné hrozby dodáva, že celá kauza by mala byť mementom pre úradníkov, že prakticky všetko sa dá využiť na politický boj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy