Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mali by sa Slováci báť zvýšenej radiácie alebo išlo len o dočasné výkyvy?
Zdielať na

Mali by sa Slováci báť zvýšenej radiácie alebo išlo len o dočasné výkyvy?

BRATISLAVA / Poplašná správa šíriaca sa internetom, o ktorej sme vám už v našom spravodajstve hovorili, vyzýva ľudí, aby sa často sprchovali a nakúpili si jódové tabletky. Treba sa vraj ochrániť pred radiáciou, ktorá by mala pochádzať z výbuchu muničného skladu na Ukrajine. Polícia SR ako aj viacerí odborníci a inštitúcie správu označili za hoax. Podľa odborníkov išlo o dočasné výkyvy radiácie, ktoré sa bežne objavujú v prípade intenzívnejších dažďov. Keď dážď ustane, radiácia automaticky klesne na pôvodnú úroveň. Dnes sme podrobnejšie zisťovali, či sa tak pri aktuálne krajšom počasí skutočne stalo.

Pokiaľ by výkyvy v úrovni radiácie spôsobil mrak pochádzajúci z Ukrajiny, nemalo by dochádzať k poklesu radiácie na štandardnú úroveň pri takomto peknom počasí. "Ten vývoj by bol iný, tá aktivita by vzrástla a už by zostala zvýšená, pretože to miesto by bolo kontaminované," uviedol Martin Venhart z Oddelenia jadrovej fyziky Slovenskej akadémie vied.

Za posledný týždeň územím Slovenska a okolitými krajinami prechádzali tri studené vlny, ktoré priniesli výrazné zrážky. "Prvá prišla už minulý týždeň v piatok, 12. mája, ďalšia na prelome tohto týždňa a minulého týždňa a posledná bola najvýraznejšia. Tá naše územie zasiahla už v utorok, potom v stredu, aj vo štvrtok a priniesla zrážky nad 60 mm. Najviac pršalo na Záhorí a v okolí Bratislavy," priblížil meteorológ Daniel Cibula.

V celej Európe a aj rovnako aj na území Ukrajiny sa radiácia pohybuje v dvoch pásmach - jedno do 100, druhé do 200 nanosívertov za hodinu, čo je bežný štandard. "Rádioaktivita je síce strašiakom, ale bežne sa nachádza v prírode," doplnil Venhart. Rovnako sa ale môže nachádzať aj v munícii, ktorú armáda používa v čase vojen. Ide o takzvaný ochudobnený urán. "Je to ten istý urán, aký sa nachádza aj v zemskej kôre. Keďže má dlhší polčas premeny, tak je výrazne menej rádioaktívny," priblížil Venhart. 

​Podľa histórie meraní rádioaktivity, najvyššie hodnoty boli na Slovensku a v okolitých krajinách namerané už pred černobyľskou haváriou. Bolo to v 60. rokoch v čase pretekov v jadrových skúškach. Potom ustali, a to sa odrazilo aj na úrovni radiácie. Túto niť prerušila až černobyľská havária. Na našom území sa pohybovala v hladine 100 až 200 sívertov za hodinu, ale v lietadle mohli namerať aj viac ako 4 tisíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy