Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pátranie po malom lietadle: Našlo sa, pilot nehodu neprežil
Zdielať na

Pátranie po malom lietadle: Našlo sa, pilot nehodu neprežil

ORAVA / Vo štvrtok, 18. mája, začala veľká pátračka po jednomiestnom motorovom lietadle, ktoré zmizlo z radarov na Orave. Viac ako sto ľudí sa ho pustilo hľadať aj napriek zlým poveternostným podmienkam. Lietadlo mal riadiť skúsený pilot a smerovať mal z Topoľčian do Poľska do Bielsko - Bialej - čo je vzdušnou cestou asi hodina a pol letu. Po dlhých hodinách hľadania sa zhorené lietadlo podarilo nájsť v lese v katastri obce Novoť. Bohužiaľ, pilot haváriu neprežil.

"Okolo 18:30 motorové lietadlo letelo nad Zázrivou, pre veľkú hmlu ho ale nikto fyzicky nevidel, len počuli ako mu vynecháva motor. 18:43 bolo zachytené na radaroch v časti Oravská Lesná a odvtedy sa stratilo," vysvetlil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík. "V lietadle mal byť iba jeden pilot štátnej príslušnosti Maďarskej republiky," informovala hovorkyňa KR PZ Zuzana Šefčíková. Do pátrania sa zapojili profesionálni aj dobrovoľní hasiči a pomáhali aj horskí záchranári, ale aj domáci dobrovoľníci.

"Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky," dodala Šefčíková. Viac ako sto ľudí hľadalo pilota do 6-tej hodiny ráno. Prečesávali hektáre lesa a ciest v okolí Oravskej Lesnej, Zázrivej či Zákamenného. Pátranie im sťažovalo aj sychravé a upršané počasie a chlad. "Rozloha je veľká, robíme rojnice, ale je hmla terén je náročný," vyjadril sa Janckulík Hľadali aj zo vzduchu pomocou dronov s termovíziou.

"Dron je okrem klasickej kamery vybavený aj s termovíznou kamerou a snažíme sa zbadať niečo teplé na zemi," informoval predseda občianskeho združenia Záchranný systém SR Trnava Milan Uhrič. V piatok sa pokračovalo v pátraní. Boli nasadené vrtuľníky ministerstva vnútra aj obrany. Pátrali aj na poľskej strane. Po 19-tich hodinách pátrania letka ministerstva vnútra našla zhorené lietadlo, približne 300 metrov od poľských hraníc.

"Pilot bol nájdený v nadmorskej výške 975 metrov, bolo vidno, že niekoľko stromov malo zoťaté vrcholce, on sa zavadil o tie vrcholce a stroj bol zhorený," opísal Janckulík. Podľa záchranárov nepriaznivé počasie so zlou viditeľnosťou bolo príčinou nešťastia. "Bola veľká hmla, chýbalo mu pár metrov, aby sa dostal na poľskú stranu za kopec a vlastne by sa mu nestalo nič," uzavrel Janckulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy