Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
78. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Spomínalo sa v B. Bystrici aj na Dukle
Zdielať na

78. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Spomínalo sa v B. Bystrici aj na Dukle

BANSKÁ BYSTRICA/SVIDNÍK / 78. výročie ukončenia druhej svetovej vojny si pripomenuli v bansko-bystrickom pamätníku SNP. Nechýbal Vladimír Strmeň, ktorý aj napriek vysokému veku navštevuje školy a o vojne rozpráva mladým. Prišla aj dcéra významného pilota Františka Fajtla, ktorý velil stíhacím leteckým jednotkám.

Vladimír Strmeň je jedným z posledných žijúcich účastníkov SNP, spomienky na vojnové roky sú preňho nezabudnuteľné. "Zdravie mi slúži, snažím si to uchrániť," uviedol Vladimír Strmeň, účastník SNP. Skúsenosti sa snaží odovzdávať mladej generácii, aby sa nikdy nezabudlo. Besedy na školách preto nikdy neodmietne. "Mladí nevedia nič, o vojne je v knihe jeden a pol strany, nevedia, čo sú letecké nálety, čo je to hlad a nesloboda," dodal Strmeň.

Do Banskej Bystrice pricestovala dcéra Františka Fajtla, ktorý velil stíhacím leteckým jednotkám na západnom aj východnom fronte. Pôsobil na letisku v Zolnej a na Sliači. "Ja nemám otca ako hrdinu, ale mal tie morálne vlastnosti, to neboli prázdne slová," ozrejmila Jitka Režná, pilotova dcéra.

Na rozdiel od osláv SNP si výročie ukončenia vojny v múzeu pripomínajú v komornejšej atmosfére. "Čo najmenej politikov voláme, je to venované obetiam 2 svetovej vojny," avizoval Marian Uhrin, riaditeľ Múzea SNP. 

Víťazstvo si pripomenuli štafetovým behom 

"Pán Peter Rožkanin ako vojak Československej ľudovej armády bojoval tu na Dukle," uviedla Eva Hrabková, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov v Prešove. V kraji pod Duklou sa odohrávali tie najhoršie boje. Vojská utrpeli také veľké straty, že aj miestny potok zmenil svoju farbu na červenú. "Proste toľko zbytočnej krvi pretieklo," povedal Ján Macko, obyvateľ Kapišovej. 

Ľudia z Kapišovej majú v pamäti nielen slová svojich predkoch o tej hrôze, ktorú zažili ale dodnes nachádzajú na svojich pozemkoch stopy po munícií či dokonca úlomky tankov. "To je tank, ale neviem, či ruský alebo nemecký," dodal Macko. "Nemci mojim predkom vyviedli jedinú kravu," doplnil Macko. 

Pri pomníku na Dukle sa dnes poklonili obetiam vojny okrem iných aj prednostovia okresných úradov z východného Slovenska. Potom prezliekli obleky za turistické odevy a vybrali sa na cestu hrdinov SNP štafetovo z Dukly až po Devín. "Dnes máme pred sebou 27 kilometrov," odpovedal Michal Iľkanin, prednosta Obecného úradu vo Svidníku"Momentálne ideme štyria, robíme to pre pamiatku tých hrdinov," doplnil Iľkanin."Na ten posledný úsek, aby sa teda pridali," povedal Evald Štofík, prednosta Obecného úradu v Snine

Súvisiace články

Najčítanejšie správy