Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dobrovoľníci sa pustili do odpadkov. Ako ich správne triediť?
Zdielať na

Dobrovoľníci sa pustili do odpadkov. Ako ich správne triediť?

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/SVIDNÍK / V dvoch slovenských mestách sa detailnejšie pozreli na to, čo ľudia vyhadzujú do kontajnerov a najmä, čo z toho by sa dalo ešte vytriediť. Do odpadkov sa pustili odborníci aj dobrovoľníci. Výsledky sú veľmi podobné. V kraji pod Duklou vo Svidníku sa objavili v odpade plienky, či plyšové hračky. V Novom meste nad Váhom to bolo najmä veľa jedla, vrátane chleba. Celkové výsledky analýz by mali zverejniť v priebehu budúceho týždňa.

Odpad priviezli z rodinných domov vo Svidníku a vysypali ich na pešiu zónu do centra mesta. "Keď sa spýtate ktoréhokoľvek občana na Slovensku či triedi, povie, že triedi. Ale keď ideme do hĺbky, tak často zistíme, že je tu ešte priestor na zlepšenie," uviedol zástupca JRK Slovensko, Peter Majdan. "Zem máme len jednu a musíme sa o ňu starať. Ako nakladáme s odpadom je našou vizitkou. Verím, že to pomôže najmä mladým ľuďom, že separujeme, ale malá rezerva tam stále je," dodala primátorka mesta Svidník, Marcela Ivančová.

V tom istom čase, o stovky kilometrov ďalej, ten istý scenár. V Novom Meste nad Váhom vysypali na námestie odpad nielen z rodinných domov, ale aj z bytoviek. "V rodinných domoch je viac zeleného, v bytovkách je viac odpadu z kuchyne," vysvetlil Lukáš Šimor, organizátor JRK. "Našli sme tu zaujímavé veci ako macíkov, panvicu, oblečenie," uviedol obyvateľ. Tak ako na východe, aj na západe našej krajiny končí v komunálnom odpade obrovské množstvo plastov, papiera a bio odpadu. Oproti minulým rokom ale niečo predsa len chýbalo. "Plastové fľašky a plechovky vymizli, lebo boli zálohované," dodal Šimor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy