Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Medvedica s malými vystrašila turistov
Zdielať na

Medvedica s malými vystrašila turistov

MALÁ FATRA / Ochranári hovoria, že netreba robiť paniku. Poľovníci tvrdia, že ich je priveľa. Hovoríme o medveďoch. Naša najväčšia šelma skrížila cestu dvom turistom keď smerovali na vrch Čipčie. Ten sa nachádza pri obci Turie.

Medvedica mala pri sebe mláďatá a vybehla na dvoch turistov 700 metrov od centra sociálnych služieb. "Nedošlo k stretu, ani k zraneniam. Oznamovateľom sa podarilo utiecť do bezpečia. Predmetnú vec oznámili na linku 158, pretože v danej lokalite sa pohybovali ďalšie osoby," oznámila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

To, že sú v Turskej doline medvede, nie je nič výnimočné. "Je to prirodzená lokalita výskytu. Ja by som na to povedal, kde inde by ten medveď mal byť, ak nie tam," uviedol Michal Kalaš z Národného parku Malá Fatra. Kopec Čipčie, kde medvedica turistom skrížila cestu, je vyhľadávaným miestom. Túra je nenáročná a zvládnu ju aj deti. Turisti urobili správne, že o výskyte medvedice informovali.

Buďte opatrní

V tomto sa zhodujú ochranári aj poľovníci. Medvedice sa teraz môžu pohybovať aj nižšie v dolinách. Jedným z dôvodov je hľadanie potravy, druhým ochrana potomstva pred samcami, ktorí sa chcú páriť. "V prírodnom prostredí je úplne normálne, že sa môžete stretnúť s medveďom. Ľudia musia dať o sebe vedieť," vyjadril sa Alojz Kaššák zo Slovenskej poľovníckej komory.

Kalaš turistom odporúča ostražitosť: "Do hory treba ísť so zmyslami otvorenými, nie v ušiach slúchadla a na sebe všetky merače tepovej frekvencie. Príroda nie je telocvičňa. Keď sa nám niečo nezdá, treba zastaviť, rozprávať sa, odkašlať si, poklepať s palicami. To všetko zvieratá upozorní na prítomnosť človeka."

Súvisiace články