Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Netradičný suvenír: Turisti si chceli domov odviezť medveďa
Zdielať na

Netradičný suvenír: Turisti si chceli domov odviezť medveďa

ŽILINA / Trojica Čechov prišla na Slovensko na nie celkom štandardnú turistiku. Presvedčili sa o tom žilinskí policajti. Keď zastavili ich auto, našli tam uloveného medveďa. Už aj rozporciovaného. Podľa všetkého ho zastrelili niekde na Orave.

Policajti zastavili terénne vozidlo pred Žilinou, v smere z Terchovej. V aute sedeli jedna žena a dvaja muži. Podľa informácií TV JOJ mal medveďa zastreliť práve jeden z týchto chlapov. "Policajti zadržali troch občanov Českej republiky, ktorí vo svojom motorovom vozidle prevážali nelegálne ulovenú samicu chráneného živočícha – medveďa hnedého," informovala Karolína Barinková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. "Takáto akcia, že niekde na ceste odstavia auto, v ktorom sa preváža rozporciované zviera, je prvá v tejto lokalite, o ktorej viem," uviedol zoológ Michal Kalaš.

Policajný technik postupne dokumentoval to, čo mali naložené na korbe. V dvoch mäsiarskych prepravkách mäso a vo vreci stiahnutú kožu zvieraťa spolu s hlavou. "Majú to ako nejakú prestíž, takže toto spadá do kategórie pytliactva. Ťažko povedať, čo si o tom myslieť," doplnil Kalaš. Muži zákona zobrali na expertízu aj dve dlhé guľové zbrane, ktoré boli vo vnútri auta. "Na základe zatiaľ zistených skutočností vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestný čin pytliactva," informovala Barinková.

A keďže zahynula medvedica, obeťou tohto pytliactva nemusí byť len ona sama. "Otázkou je, to by sa dalo zistiť, či nemala mláďatá. Pokiaľ mala mláďatá, už nemajú šancu," uviedol Kalaš. Tento prípad je na samotnom začiatku, polícia teda zatiaľ žiadne bližšie informácie nepodáva. "Páchateľom v prípade dokázania viny hrozí 5 rokov," uzavrela Barinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy