Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NR SR: Do pléna sa valí doslova smršť nových návrhov zákonov
Zdielať na

NR SR: Do pléna sa valí doslova smršť nových návrhov zákonov

BRATISLAVA / Daňová novinka Igora Matoviča zrejme nebude jediná, ktorá má v parlamente minimálnu šancu prejsť. Do pléna sa totiž valí doslova smršť nových návrhov. Ide o viac ako 150 noviel vládnych aj poslaneckých. V máji sa tak môžu poslanci boriť až s 200 bodmi.

"Čo sa týka poslancov, áno dali tam strašne veľa zákonov. Ale skôr vnímam ako vyslovene už kampaň," uviedol Eduard Heger, poverený predseda vlády SR. "Najmä tí, ktorí tri roky nič nerobili, tak teraz si myslia, že to dobehnú predkladaním nejakých návrhov zákonov," ozrejmil Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO. "Vidím to tak, že znova sa to bude odsúvať a nakoniec ostane nejaký balík možno 300 zákonov, ktoré sa už v tomto volebnom období neprejedná," oznámil Boris Kollár, predseda NR SR.

Podľa Borisa Kollára teraz nie je vhodný čas na zákony, ktoré rozoštvávajú a polarizujú spoločnosť. Takým je podľa neho aj zákaz predaja v nedeľu. Tvrdí, že s tým by mala prísť nová vláda už v programovom vyhlásení. Preto ho radikálne odmieta. "Toto nepodporím teraz, ani celá Sme rodina," dodal Kollár.

A takýto postoj nemá sám. "Ak chceme dosiahnuť, aby ľudia trávili čas v prírode a podobne, tak potom by sme museli ten návrh rozšíriť na výrazne viac profesií. A to tento návrh nerieši," dodal Heger. "Ide o obmedzenie slobody, či už tých, čo chcú predávať, lebo si lepšie zarobia alebo tých, čo chcú nakupovať," povedal v politickej relácii Na hrane Richard Sulík, predseda strany SaS.

Inak to ale vidí šéf OĽaNO, z ktorého dielne návrh je. "Kravín je tam kopa, ktoré by sa vypustiť mohli. Nemyslím si, že akurát tento návrh by mal byť takto obetovaný. Nech sa páči, nech sa vyfarbí plénum národnej rady," dodal Matovič. "Z tých, čo robia v nedeľu iba 13%," dodal Sulík. 

Včera pritom uplynul dátum na podávanie návrhov. Medzi viac ako 150 novými sa tak ocitli aj rôzne bizarnosti. Ako napríklad novely Martina Čepčeka o možnosti sledovania porna len s notárskym potvrdením, ale aj zákazu predaja alkoholu na benzínkach. Riešiť sa však budú aj energetické nápoje, či potraty. "Vyzývam všetkých, aby prestali blbnúť teraz s umelým prerušením tehotenstva, s ďalšími právami LGBT. Aby prestali blbnúť aj s týmito nedeľami. Poďme robiť rozumné návrhy zákonov, poďme udržať ten rozpočet. Ja nepodporím žiadne atómovky," dodal Kollár.

Pritom stále je mimoriadne aktívna aj vláda. "Z nejakých do 30 zákonov sme poslali 17," dodal Heger. O návrhoch zákonov budú poslanci rokovať na májovej a júnovej schôdzi. "Predpokladám, že na konci júna skončí veľa zákonov neprerokovaných a neschválených," uviedol Heger. "Mali by sme rokovať dokedy sa tie zákony neprerokujú. A nerobiť takéto mesačné pauzy medzi schôdzami," dodal Matovič.

A nie je isté ani to, že parlament na júnovej schôdzi definitívne skončí. Podľa predsedu parlamentu to ešte nie je na papieri, teda v pléne odhlasované. Stále je tak v hre aj to, že tesne pred parlamentnými voľbami budú sedieť poslanci v národnej rade. "No kým sa nerozhodne, tak stále je to v hre, ale ten plán je, že by v septembri nebola," doplnil Heger. "Chcem teraz na májovej schôdzi na grémiu navrhnúť, aby tá septembrová už vypadla. Ale aby sme ju ponechali v takej forme nejakej slávnostnej rozlúčkovej schôdze. Ale už nie prejednávať ďalších 150 atómoviek," dodal Kollár. "Bez problémov to podporíme. To by boli iba také populistické jatky," povedal na záver Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy