Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Klimatická kríza: Pozrite si, ako je na tom vaša obec
Zdielať na

Klimatická kríza: Pozrite si, ako je na tom vaša obec

BRATISLAVA / V prezidentskom paláci dnes, 14. apríla, Zuzana Čaputová prijala odborníkov z Klimatickej koalície, ktorí hovorili aj o tom, že problémy sa netýkajú len budúcich generácií. Na interaktívnej mape Slovenska sa môžete už aj vy pozrieť na to, ako je miesto, kde žijete, ohrozené extrémnymi horúčavami, zrážkami alebo suchom.

Jedným klikom na internete vďaka tejto analýze zistíte, v akej kategórii ohrozenia od jeden do desať je vaša obec v súvislosti so zmenou klímy. Interaktívnu mapu nájdete TU.

Informácie o stave klimatickej krízy pochádzajú z Inštitútu environmentálnej politiky Slovenskej republiky, Ministerstva životného prostredia SR. Pokiaľ ide o ohrozenie extrémnymi horúčavami najviac ohrozený je juh. Ohrozené je aj hlavné mesto Bratislava, Nové Zámky, Komárno, Šaľa, Lučenec a Rimavská Sobota.

Pokiaľ ide o suchá, sú to juhozápadné okresy vrátane Žitného ostrova. Pri hrozbe extrémnych zrážok sú najviac rizikové okresy Tvrdošín, Dolný Kubín a Kysucké Nové mesto. Zmiernenie rizík je aj v rukách starostov a primátorov. Nejde len o územný plán. "Pomohlo by viac stromov, viac tieňov, kvapôčkové polievanie, teda používať menej vody," uviedla analytička Inštitútu environmentálnej politiky Hana Arnold.

Veľa sa hovorí, málo koná

Práve viac konať by mala umožniť pripravovaná legislatíva, ktorá je aktuálne v pripomienkovom konaní. "Momentálne majú ministerstvá povinnosť konať, ale tá ich akcia je jednoducho pomalá," reagovala Dana Mareková, koordinátorka Klimatickej koalície. 

Ľudia často nevedia, ako opatrenia, ktoré majú v rukách kompetentní, mohli už dnes zlepšovať náš každodenný život. "Ľudia by boli menej zraniteľní z hľadiska klimatickej krízy. Keby prišla ďalšia energetická kríza, aby zo dňa na deň nemuseli bojovať s tým, že im narastú energie," doplnila koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová. 

Ľudí odrádzajú aj dezinformácie

"Je to spôsobené aj cielenými dezinformáciami niektorých politických strán. Hovoria o tom, že klimatické riešenia budú znamenať zákaz alebo obmedzenia. Máme tu málo konkrétnych príkladov toho, čo pozitívne môžu priniesť, " vysvetlil Jakub Hrbáň, koordinátor iniciatívy Klíma ťa potrebuje. Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje, aby v Klimatickom zákone, ktorý určí zodpovednosť inštitúcií, ostalo všetko dôležité. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy