Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Problém s obilím z Ukrajiny: Minister Vlčan dal takýto návrh
Zdielať na

Problém s obilím z Ukrajiny: Minister Vlčan dal takýto návrh

BRATISLAVA / Spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia dostali stopku a nielen v potravinovom, ale aj v krmovinovom reťazci. Dovoz lacnej pšenice z Ukrajiny by mal byť pod kontrolou. Cielené kontroly sú zamerané aj na obilie a múku starších dát. Minister Samuel Vlčan ubezpečuje, že produkty s nálezom nebudú zaradené do reťazcov. V hre sú aj dva návrhy, ktoré budú krajinami Vyšehradskej štvorky posunuté na posúdenie Európskej komisii.

​Vzhľadom na zistenú prítomnosť pesticídov, ťažkých kovov a ďalších zdraviu škodlivých látok v obilí ukrajinského pôvodu Slovensko zaviedlo 100-percentné kontroly dovozu. "Som rád, že sa nám podarilo vyriešiť situáciu aj so pšenicou z Ukrajiny," vyhlásil poverený riadením ministerstva financií Eduard Heger (Demokrati). "Inšpektor odoberá vzorky na laboratórne vyšetrenie na spomínané pesticídy. Sú tam aj ďalšie látky, ako ťažké kovy, mykotoxíny, GMO. S týmto obilím, respektíve múkou sa nemôže narábať dovtedy, pokým daný subjekt nebude mať výsledok vyšetrenia," informoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Problémom sú nadbytky dovezenej ukrajinskej komodity v slovenských skladoch, ktoré bude potrebné vyprázdniť pre očakávanú slovenskú žatvu. Podľa ministra je potrebná pomoc Európskej komisie, s ktorou rokujeme o priamom odškodnení postihnutých poľnohospodárov. "Ide o balík 75 miliónov pre všetky nárazníkové krajiny, teda krajiny, ktoré susedia s Ukrajinou," uviedol poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽaNO). Pomôcť má v tom, aby sa ukrajinská pšenica nedostávala späť na európsky trh, ale na pôvodné trhy tretích krajín.

"Všetky krajiny vyjadrili podporu iniciatíve, ktorú prinieslo Slovensko, aby sa vytvoril spoločný európsky nástroj, na základe ktorého by mohla byť ukrajinská pšenica vykupovaná priamo ukrajinskou vládou zo zdrojov, ktoré ponúkne Európska komisia," dodal Vlčan. Poľsko a Maďarsko zároveň predložili ďalší návrh, a to na zavedenie dočasných colných kvót na import ukrajinských poľnohospodárskych produktov na európsky trh. Slovensko návrh podporilo. Obe iniciatívy budú prezentovať krajiny Vyšehradskej štvorky spolu s Rumunskom na najbližšom zasadnutí Rady ministrov pôdohospodárstva.

Súvisiace články