Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štát musí mať pod kontrolou energetické podniky, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

Štát musí mať pod kontrolou energetické podniky, tvrdí Pellegrini

PEČEŇADY / Peter Pellegrini chce získať moc nad sprivatizovanými energetickými podnikmi. Vyhlásil to na poli pri jadrovej elektrárni. A pomohol si aj vyvlastňovacím plagátom od Igora Matoviča. Otvoril tak ďalšiu predvolebnú tému, ktorá sa dala v súvislosti so zdražovaním energií pred predčasnými voľbami očakávať. A očakávať sa dal aj postoj akcionárov slovenských elektrárni.

Peter Pellegrini odštartoval svoju poveľkonočnú predvolebnú kampaň na poli, hneď vedľa atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Tú by rád videl späť v rukách štátu a pomohol si pritom marketingovým ťahom Igora Matoviča. "My v Hlase, ako aj budúca vláda, by mala chodiť s takýmito nálepkami, ale pred takéto podniky, pred ktorými stojíme. Najradšej by som išiel takúto nálepku nalepiť na bránu a plot našich jadrových elektrární," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Pripomenul, že USA a Nemecko vyčleňujú finančné prostriedky pre priemysel a ekonomiku, aby nedochádzalo k odlivu investícií a výrobných fabrík z ich krajín. Slovenská republika musí podľa Pellegriniho taktiež urobiť všetko pre to, aby bola miestom, kde fabriky zostávajú a majú predvídateľné a stabilné podnikateľské prostredie.

Pellegrini hovorí o väčšej kontrole nad činnosťou energetických podnikov, a tým väčšom dosahu na ceny energií. "Ja budem robiť všetko preto, aby sme to urobili bez ohľadu na to, v akej ekonomickej situácii sme," povedal. "Ohrozujú dodávky lacnej elektrickej energie pre domácnosti a všetkých odberateľov, ktoré dohodla táto vláda až do roku 2027," vyhlásil Karel Hirman, poverený riadením Ministerstva hospodárstva SR. 

Pellegrini informoval, že strana spustila petíciu, ktorú za týždeň podpísalo 90 tisíc ľudí v digitálnej podobe. "Má za úlohu požiadať národ, aby dal mandát budúcej vládnej koalícii na to, aby pri vyjednávacom stole boli na stole požiadavky, pod ktoré sa podpíše značná časť obyvateľov tejto krajiny," povedal Pellegrini. Jedna z požiadaviek je, aby budúca vláda dokázala zastaviť aktuálne energetické a potravinové zdražovanie tým, že zvýši kontrolu a vplyv nad strategickými energetickými podnikmi a nebude sa spoliehať len na voľný trh. "Aj keď štát bude ovládať dominantného výrobcu elektriny, naše ceny budú závisieť od toho, ako funguje trh v Európskej únii," uviedol Martin Šuster, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Hlas-SD si podľa Pellegriniho slov ctí súkromné vlastníctvo, ale trvá na tom, aby štát preveril všetky privatizačné zmluvy a ich plnenie. Štát by mal zároveň podľa Hlasu-SD zvýšiť základné imanie v týchto podnikoch a zvýšiť svoj podiel.

"Na Slovensku evidentne prebieha predvolebná kampaň, nedáva preto zmysel reagovať na jednotlivé politické proklamácie. Všeobecne sa dá povedať, že pokiaľ relevantné inštitúcie prídu s konštruktívnym návrhom, tak je možné začať rokovať," uviedol Daniel Častvaj hovorca spoločnosti EPH, spolu akcionár Slovenských elektrární. "Nevieme odhadnúť, aká by mohla byť hodnota tohto podielu, ale určite v minulosti tu bola príležitosť na jeho odkúpenie," povedal Karol Galek, bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR.

Neskoro zajaca chytať za chvost, keď si ho za uši nechytil. "Je neskoro, on a jeho družina mali dvanásť rokov na to, aby realizovali svoje predstavy o silnom štáte. Mohli odkúpiť všetko späť, čo bolo sprivatizované," uviedol Eduard Heger, poverený riadením vlády. Nič nie je jednoduchšie, ako dať predvolebný sľub. Určite je to jednoduchšie, ako naháňať zajaca po poli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy