Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Puškár obvinený z vraždy Daniela Tupého zostáva stíhaný vo väzbe
Zdielať na

Puškár obvinený z vraždy Daniela Tupého zostáva stíhaný vo väzbe

BRATISLAVA / Bratislavský advokát Adam Puškár, ktorého obvinili z vraždy študenta Daniela Tupého, bude na svoj ďalší osud čakať vo väzbe. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Otec obete sa na základe dôkazov nazdáva, že proces sa začne ešte v tomto roku.

Adam Puškár sa podľa jedného zo svedkov zaujímal o vyšetrovanie vraždy a bol v kontakte aj s ostatnými členmi partie, ktorá v osudnú noc pred vyše sedemnástimi rokmi na Tyršovom nábreží vyčíňala. Aj preto sa sudca, ktorý ho pôvodne poslal do väzby, okrem úteku obával aj ovplyvňovania svedkov.

Krajský súd to ale videl inak a rozhodol nanovo. Dôvod na väzbu videl najmä preto, že obvinený právnik sa pred políciou zatajoval. "Obvineného Adama Puškára vzal do väzby z dôvodov takzvanej útekovej väzby - dôvodnej obavy, že by mohol utiecť alebo inak sa vyhýbať trestnému stíhaniu," priblížil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Puškárov obhajca jeho vinu odmieta. Pre médiá už naznačoval aj to, že za vraždou študenta môže byť aj niekto iný. K väzbe sa vyjadrí, až keď si preštuduje čerstvé rozhodnutie súdu. "Aktuálne čakáme na doručenie uznesenia - rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave. Do dnešného dňa nám nebolo možné nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu.," uviedol Michal Ellinger, obhajca obvineného. "Podľa súčasnej dôkaznej situácie, ktorá vyplýva zo spisového materiálu, tak, ako je zadokumentované všetko, nateraz vyplýva, že práve Adam Puškár mal byť páchateľom činu," uviedla prokurátorka Soňa Juríčková. 

Otec Daniela Tupého je po toľkých rokoch opatrný. Zažil už jeden proces, ktorý sa napokon skončil oslobodením obžalovaného Richarda Hrotka - člena Piťovcov. "Celé to vyšetrovanie, ktoré bolo vedené, bolo vedené podľa mňa buď zámerne, alebo niekto tým niečo sledoval. Aby sa neodhalili praví páchatelia, bolo to nasmerované inde," uviedol Daniel Tupý, otec zavraždeného študenta.

Noví svedkovia, výrazne pokročilejšie technológie ale aj rozviazané jazyky Piťovcov ale prípad vracajú k pôvodnej verzii o útoku neonacistov. "Všetci tí, ktorí sú obvinení, tých v podstate zistila už prvá vyšetrovateľka, ktorej to zobrali. Takže teraz vyšetrovateľ pokračoval v tom, čo už bolo relatívne objasnené," povedal Tupý.

Rozhodnutie o väzbe je právoplatné. Otec zavraždeného Daniela Tupého má nádej, že obvinený právnik, sa pred súd postaví už v najbližších mesiacoch. 

​Obhajca obvineného Michal Ellinger uviedol, že Puškár trvá na nevine, hoci nevylučuje, že v inkriminovanú noc sa na Tyršovom nábreží nachádzal. Ku samotnému skutku sa zatiaľ nevyjadril. Podľa svedka to bol práve Adam Puškár, ktorý mal päsťou udierať Daniela Tupého a následne ho pobodať. Dôkaz v podobe noža mal hodiť neskôr do Dunaja. 

Obvinený muž má momentálne pozastavený výkon advokácie. O ďalšie prepustenie z väzby môže požiadať opäť o mesiac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy