Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ochorenia chrbtice pribúdajú. Svoje o tom vedia aj deti
Zdielať na

Ochorenia chrbtice pribúdajú. Svoje o tom vedia aj deti

BRATISLAVA / Mať zdravú chrbticu je veľmi dôležité – okrem pravidelného pohybu je dôležitá aj pestrá strava a správne sedenie. Pomôžu aj kompenzačné cvičenia, a to buď priamo počas sedenia v práci, alebo počas pravidelných prestávok s ľahkým strečingom. Svoje o problémoch s chrbticou vedia aj deti, medzi ktorými sa počas pandémie rozmohli prípady skoliózy.

Na deti veľmi zle zapôsobilo pandemické obdobie, počas ktorého sa málo hýbali a väčšinu času trávili doma. "Počet skoliotických pacientov bol v zásade taký ustálený. Po tomto období vidíme, že tá krivka naozaj narastá," informovala Andrea Černá, prezidentka Slovenskej komory ortopedických technikov.

Detskí pacienti so skoliózou počas liečby často nosia korzet, ktorý musia mať na sebe 23 hodín denne. "Ďalej sledujeme u detí, že naozaj stúpa počet detí, ktoré majú ťažké plochonožie, čo je zase dôsledkom toho, že deti nebehali po vonku a sedeli za počítačmi," uviedla Černá.

Evolúcii trvalo milióny rokov, kým človek začal chodiť vzpriamene. Teraz za podstatne kratší čas svoje chrbty ohýbame opäť a spôsobujeme si zdravotné ťažkosti. Môže za to sedavý štýl života a nedostatok pohybu. "Najviac sa stretávam s bolesťami krčnej chrbtice, rôznymi bolesťami lakťových, zápästných a ramenných kĺbov," priblížil fyzioterapeut Marek Pavlovič. "O to viac treba dopĺňať kompenzačné cvičenia, plávanie, prechádzky, beh a všetky športy, ktoré my považujeme za fyziologické," doplnil ortopéd Jozef Vojtaššák.

Bojovať s nedostatkom pohybu môžete aj v práci, napríklad takými režimovými opatreniami. Skúste sa pri telefonovaní prechádzať. "Robiť si nejaké aktívne prestávky, čiže každú hodinu – dve sa postaviť, ponaťahovať sa, na chvíľu sa prejsť aspoň pár krokov," uviedol Pavlovič. "Treba si vždy pri sedení uvedomovať, že máte držať chrbát vzpriamený," povedala Černá. Dôležitá je aj prevencia. "Kalcium, vitamín D a pestrá strava je prevencia, aby sa nám pohybový aparát dlhodobo udržal v dobrej kondícii," uviedol Vojtaššák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy