Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vianoce môžu byť aj na Veľkú noc. Rodina dostala nečakaný darček
Zdielať na

Vianoce môžu byť aj na Veľkú noc. Rodina dostala nečakaný darček

RUŽOMBEROK / Zbierky a pomoc pre chudobných sú najviditeľnejšie pred Vianocami. Ale my sme vďaka nášmu výnimočnému projektu spoznali partiu, ktorá chce robiť dobré skutky počas celého roka. Zaujal ich príbeh skromného baču Jara z Liptova, ktorý nemohol svojim deťom pripraviť na Vianoce ani to základné a radšej išiel v tento sviatočný deň pracovať, aby sa v tichosti vyplakal. Spolu s anonymným darcom z Košíc a s Liptákmi z Bešeňovej sme sa im vtedy postarali o nečakané prekvapenie. No a teraz pred Veľkou nocou sa k myšlienke pomáhať pridali statoční Spišiaci.

​Na prvý pohľad to vyzeralo, akoby demolačná čata rozoberala starý dom. V skutočnosti išlo o pomoc rodine chudobného, ale pracovitého baču z Liptova. "Takto by nemali žiť ani rodičia, ani deti, je to strašné," uviedol dobrovoľník Matej Janikov. Partiu šikovných Spišiakov zaujal ešte príbeh z Vianoc, keď sme Jarovi a jeho deťom pripravili veľké prekvapenie.

Rodina si tak mohla spoločne užiť Štedrý večer v Bešeňovej. Hotel im pripravil aj štedrú večeru a pod stromčekom si našli darčeky. Neboli tam iba hračky pre deti, ale aj domáce spotrebiče. "Neverila som, ale po odvysielaní reportáže sa ozývali ľudia," uviedla Anna Jacková. "Pomáhame na Vianoce, ale pomáhať si treba celý rok," povedal Ján Kuchár, organizátor stavebnej pomoci.

​A tí teda pomohli poriadne. Medzi kamarátmi zorganizovali vlastnú zbierku a na mieru dali vyrobiť okná a dvere do celého domu. Na našich záberoch si totiž všimli, že tie staré boli v dezolátnom stave. "Okná mali len také lepené, plátané, isto im tu fúkalo," povedal dobrovoľník Vincent Kuchár. "Pred dvomi týždňami boli také mrazy, že sme to riadne pocítili," priznal bača Jaroslav Jacko. "Človek si potom uvedomí, ako sa má," povedal Janikov.

"Nikdy nám takto nikto nepomohol ako teraz," povedala Anna Jacková. Rodina má konečne okná so sklami a s možnosťou vetrať. "Máme Vianoce celý rok," potešil sa bača Jaro. Najmä deti – chlapom bolo ľúto, na akej posteli spali, a tak starú zlikvidovali na drevo do pece a zmontovali novú. "Ďalší kamarát prispel na nákup – na matrace, periny," povedal Kuchár.

Veríme, že toto dielo bude pre rodinu novým impulzom a deťom sa tam bude žiť omnoho príjemnejšie. Dobrovoľníci im priniesli aj zásoby potravín či farbu, aby si mohli svoj domov vymaľovať. "S radosťou," potešil sa bača.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy