Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rekonštrukciu štadióna v Komárne zaplatí vláda. Ale maďarská
Zdielať na

Rekonštrukciu štadióna v Komárne zaplatí vláda. Ale maďarská

KOMÁRNO / V Komárne sa začína rekonštrukcia futbalového štadióna. Grant tomuto klubu v druhej lige na Slovensku poskytla maďarská vláda. Po šiestich rokoch od schválenia peňazí ju za 19 miliónov postaví konzorcium – komárňanská a maďarská stavebná firma.

V roku 2017 získal Komárňanský futbalový klub (KFC) 5,9 milióna forintov od maďarskej vlády na prestavbu mestského štadióna v Komárne. To, že boli úspešní, sa dozvedeli z vestníka. Druholigové KFC sa uchádzalo o peniaze na prestavbu aj na Slovensku. "Pravda, ale to nemáme, to je problém, my sme žiadali všetkých, ešte dokonca sme písali aj do Ameriky. My sme amatérsky klub, občianske združenie zadarmo robíme," povedal Juraj Baráth, predseda KFC Komárno. 

Stavebné povolenie muselo mesto vlani predĺžiť – boli problémy s majetkom i verejným obstarávaním. "Keď diaľnicu nevieme urobiť, tak čo jeden štadión," dodal Baráth.

Zvíťazili komárňanská stavebná firma a firma z Maďarska, ktorej majiteľ Lőrincz Mészáros je blízky priateľ premiéra Orbána. "Viem, to je dobré, že bohatý je, ten kto robí, lebo nebudeme mať starosti, že nedokončí," doplnil Baráth. "Pre tento účel sme vytvorili to konzorcium, zhodou okolností moja firma už funguje 20 rokov v tomto obore, mali sme štadióny ako Puskás štadión aj MTK štadión sme spolu robili," ozrejmil Attila Csémy, konateľ Delaty9 Project s.r.o. "Oni dali najlepšiu cenu," povedal Baráth.

19,6 milióna eur, čo je o zhruba tri milióny menej ako ponúkli iní. "Spolupracujeme s našimi subdodávateľmi z viacerých krajín a iné ceny nám dávajú ako ostatným. Ja som domáci hráč s KN futbalom, tak podmienky som veľmi dobre vedel posúdiť, viac než ostatní," dodal Csémy. K šiestim miliónom tak z Maďarska pred dvomi rokmi pribudlo ďalších trinásť. Žiadali o ne vraj, keď zdražel stavebný materiál. "To je na šport, my sme to dostali a hotovo," avizoval Baráth.

Na ultra modernom štadióne s vyhrievaným trávnikom, reštauráciou a výťahmi bude okrem druholigových futbalistov a futbalistiek trénovať aj 300 detí. "To sú väčšinou odtiaľto, máme síce aj jedného Mongolca, ale my v tomto nevyberáme," povedal Baráth. Mesto, ktoré bude prispievať na réžiu štadióna, ho prenajalo futbalovému klubu na 20 rokov za jedno euro. "Lebo viete, z toho mesto bude mať tiež plus, keď dostane taký majetok," dodal na záver Baráth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy