Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrela Dana Němcová
Zdielať na

Zomrela Dana Němcová

Zdroj: pexels.com

Vo veku 89 rokov zomrela Dana Němcová, významná československá disidentka.

Bola to jedna z najvýznamnejších osobností československých disidentov. Ako jedna z prvých podpísala Chartu 77. ČTK to v mene rodiny oznámil predseda správnej rady Výboru dobrej vôle – Nadácie Olgy Havlovej Vojtěch Sedláček.

Němcová bola jednou z prvých signatárov a neskôr aj hovorcov Charty 77. Spoluzakladala Výbor na obranu nespravodlivo stíhaných (VONS), teda organizáciu, ktorá pomáhala obetiam komunistického bezprávia. Němcová, matka siedmich detí a vyštudovaná psychologička, sama čelila za svoje názory počas minulého režimu prenasledovaniu, výsluchom a domovým prehliadkam. Smela pracovať len ako upratovačka a domovníčka, bola aj vo väzení.

Po revolúcii 1989 krátko pôsobila ako poslankyňa Federálneho zhromaždenia, hlavne pokračovala v obrane ľudských práv a v pomoci slabým či bezmocným. Spoločne s Olgou Havlovou stála od začiatku vo Výbore dobrej vôle, ktorý dodnes pomáha ľuďom so zdravotným postihnutím, opusteným deťom, seniorom a chorým.

V roku 1992 založila Poradňu pre utečencov, o šesť rokov neskôr dostala štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy. "Dana Němcová, žena plného a slobodného života, dnes v ranných hodinách zomrela. Vo svojich 89 rokoch plná svojich dní, ako je písané. Poctivá, statočná, srdcom a oboma rukami bez váhania vždy pripravená k dobrým a odvážnym veciam. Koľko ľudí sa na ňu mohlo spoľahnúť a v ako ťažkých situáciách," pripomenul dnes Sedláček, ktorý sa s Němcovou poznal od roku 1970.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy