Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pre pochybenie Štefanova môžeme prísť o eurofondy
Zdielať na

Pre pochybenie Štefanova môžeme prísť o eurofondy

Zdroj: TASR

Exminister výstavby porušil pravidlá predlžovania termínov výziev na predkladanie projektov na eurofondy z Regionálneho operačného programu

Tieto výzvy však boli niekoľko mesiacov predtým uzatvorené a ich opätovné otváranie pravidlá nedovoľujú. V dnešnom vydaní o tom informuje denník Hospodárske noviny (HN).

"Dal som si veci preveriť. Čakám na stanovisko od sekcie boja proti korupcii. Očakávam aj stanovisko ministerstva výstavby," potvrdil pre HN vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý je členom monitorovacieho výboru pre čerpanie peňazí z európskych fondov.

Ako sa uvádza v denníku osem výziev v rámci ROP bolo otvorených v mimoriadnom termíne na dva týždne v marci tohto roka. Projekty vtedy stihlo predložiť zhruba 40 samospráv, prevažne so starostami kandidujúcimi v posledných voľbách za strany vládnej koalície.

Exminister Štefanov pre HN povedal, že všetko bolo v súlade so zákonom a cieľom bolo len dostať k obciam čo najviac zdrojov z Bruselu. "Starostovia sú vďační. Určite to nie je robené pre niekoho," zdôraznil Štefanov.

Ak sa potvrdia pochybenia pri prijímaní projektov, vláda by mala posunúť celú vec Európskej komisii. Slovensko by potom mohlo prísť o zhruba 70 miliónov eur z eurofondov. Toľko totiž žiadali samosprávy na svoje projekty, ktoré predložili v predĺženom termíne, uzatvára denník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy