Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dočkali sa vody: Po rokoch lobovania občania dosiahli svoje
Zdielať na

Dočkali sa vody: Po rokoch lobovania občania dosiahli svoje

RADOŠOVCE / V okrese Skalica bolo donedávna 10 obcí, v ktorých nemali ani vodovod, ani kanalizáciu. V piatok 24. marca v jednej z nich už spustili vodovod. Ľudia v 450 domácnostiach budú mať problém s vodou vyriešený. V ďalších dvoch dedinách v Dubovciach a Popudinských Močidľanoch vodovod stavajú. Kanalizácia je zatiaľ v nedohľadne.

V piatok 24. marca bol v najväčšej obci v okrese Skalica spustený verejný vodovod. Po mnohých rokoch snahy samosprávy sa podarilo dedinu pripojiť na vodovod, ktorý vedie zo Senice do Holíča. "Výstavba trvala asi 18 mesiacov. Ja som bol starosta 12 rokov a 12 rokov sme sa snažili, aby tu bola voda," uviedol bývalý starosta obce Radošovce Vladimír Kočárik.

V obci býva vyše 1 800 obyvateľov. Bratislavská vodárenská spoločnosť má na vodu napojiť niekoľko stoviek domácností. Vyjadril sa aj Peter Olajoš, generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti: "V Radošovciach hovoríme o investícii štyroch miliónov eur, 6 kilometrov vodovodov a 450 odberných miest."

Obyvatelia zmenu vítajú

Rodinný dom pani Rehákovej na vodovod pripojili ako prvý. Odpadnú im starosti s pravidelným nakupovaním vody, čo ich mesačne stálo nemálo peňazí. "Myslím si, že sa to vyšplhalo aj na 50 eur. Je to úžasný pocit, lebo na varenie nemusím riešiť nijakú filtráciu," reagovala obyvateľka obce Monika Reháková. Mať doma vodovod znamená mať istotu, že sa budú môcť osprchovať aj v letných mesiacoch, keď je v studniach veľmi málo vody. "Určite sa tešíme, že máme vodu konečne zavedenú, lebo doteraz sme si ju museli dovážať. Máme dve deti a tretie na ceste, tak je to pre nás určite prínos," dodala obyvateľka obce Zuzana Šramková. 

Na Slovensku je ešte veľa obcí, kde ľudia v 21. storočí nemajú vodu. Vyzerá to tak, že ani tak skoro mať nebudú. "Kardinálny problém je v tom, že vodárenské spoločnosti, ktoré sú vlastnené mestami a obcami, nemôžu v ich mene podávať žiadosti buď na Envirofond, na Eurofondy o rozvoj, alebo na nové investície do vodárenstva," doplnil Peter Olajoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy