Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislave chýbajú vodiči MHD. Je takéto šoférovanie náročné?
Zdielať na

V Bratislave chýbajú vodiči MHD. Je takéto šoférovanie náročné?

BRATISLAVA / Dopravný podnik hlavného mesta potrebuje nových vodičov. Plánované rozširovanie trolejbusovej dopravy ako ekologickej formy MHD má nahradiť niektoré súčasné autobusové linky. Podľa dopravného podniku sa noví uchádzači obávajú riadenia trolejbusov a vodiči autobusov by sa museli preškoliť. S pomocou inštruktora si šoférovanie vyskúšala aj redaktorka TV JOJ Klaudia Malovcová.

Do Bratislavy má prísť 50 nových trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Majú nahradiť najvyťaženejšie autobusové linky. "Ku koncu tohto roka by sme potrebovali zhruba o 50 vodičov viac. V Dopravnom podniku Bratislava máme zhruba 1600 vodičov MHD, z toho 260 jazdí trolejbusovou dopravou," uviedol Milan Donoval, podpredseda predstavenstva DPB.

Záujemcovia z radov autobusových vodičov sa budú musieť na trolejbusové linky, samozrejme, preškoliť. Čaká ich šesť až osemtýždňový kurz. V prípade, ak ide o záujemcov - držiteľov vodičáku skupiny B, čaká ich najprv autoškola na autobus a následne pokračujú kurzom riadenia trolejbusov. "Najprv je to teória o trakčnom vedení, naučiť sa ho čítať, potom nejaké informácie o vozidlách, ktoré máme. Až potom sú to samotné jazdy," reagoval inštruktor autoškoly DPB Peter Pankrác.

U uchádzačov panuje predstava a obavy, že šoférovanie trolejbusov je náročné. "Niektorí sa obávajú celkom zbytočne, že s trolejbusom sú ako keby priviazaní reťazou. Nie je to pravda. Trolejbus sa môže hýbať štyri metre doľava, štyri doprava," dodal Pankrác. K situácii sa vyjadrila aj vodička MHD Ľubica Diabolková: "Treba dať pozor na výhybky, električkové kríženia s trolejbusom, v podstate je to úplne ako autobus."

Štáb TV JOJ za volantom

Redaktorka pre TV JOJ Klaudia Malovcová si vyskúšala prácu vodičky MHD. Ak vás zaujíma, ako sa jej darilo, pozrite si reportáž. "Ako ste mohli vidieť zvládla som to aj ja. Šoférovanie trolejbusu nie je tak ťažké, ako sa to v skutočnosti zdá," zhodnotila po jazde Malovcová.

Práca v dopravnom podniku nie je určená len pre pánov. Pani Diabolková zaškoľuje mnoho žien a podľa nej im to ide skvelo. "Nahadzovanie zberačov je to naviac, oproti autobusu. Je to úplne jednoduché. Zvládnu to aj dievčatá, ja som tiež nie veľký človiečik," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy