Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V tábore v Humennom je najviac cudzinov z Bangladéša
Zdielať na

V tábore v Humennom je najviac cudzinov z Bangladéša

HUMENNÉ / Poriadny nárast počtu cudzincov za posledné týždne zaznamenali v Záchytnom tábore v Humennom. Momentálne je tam najviac cudzincov z Bangladéša. Boli sme sa pozrieť, ako v tábore vyzerá hodina slovenčiny.

Utekajú za lepším životom, neraz s pomocou prevádzačov. Majú za sebou strastiplnú cestu. Napríklad skupina Sýrčanov bola na cestách 55 dní. Presúvali sa pešo. Chceli sa dostať do Nemecka. "Išli sme pešo z Turecka do Bulharska, do Srbska, Maďarska a až na Slovensko," povedal cudzinec zo Sýrie. Každý jeden cudzinec zadržaný na našom území, ak požiada o azyl, následne smeruje do Záchytného tábora v Humennom.

Hneď po príchode do zariadenia čaká cudzincov zdravotná prehliadka. Všetky nevyhnutné úkony spojené so žiadosťou o azyl sa odohrávajú s pomocou tlmočníka do príslušného jazyka. V tábore majú aj osobitný trakt, určený výhradne pre prípady osôb s koronavírusom. Izoláciou chránia ostatných cudzincov a tiež zamestnancov zariadenia. Strava pre migrantov sa pripravuje v kuchyni Záchrannej brigády, ktorá sídli hneď vedľa tábora.

Kapacita zariadenia je 500 osôb. Momentálne je tábor naplnený na asi 30%. Kým v polovici januára tu bolo 16 cudzincov z tretích krajín, teraz ich je takmer sto. "Zároveň je v záchytnom tábore dočasne ubytovaných aj 44 osôb zo štatútom dočasného útočiska z Ukrajiny," dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. Väčšinu zo stovky cudzincov z tretích krajín tvoria osoby z Bangladéša, no sú tu aj ľudia z Tadžigistanu, Pakistanu, Srí Lanky či Sýrie.

Migranti z Bangladéša mali aj hodinu slovenského jazyka. Všetci žiadatelia o azyl sa v Humennom zdržia asi tri týždne. "Počas tejto doby je so žiadateľmi vykonaný tzv. vstupný pohovor za účelom získania údajov potrebných na rozhodnutie žiadosti o udelenie azylu. Následne sú žiadatelia umiestnení do jedného z pobytových táborov v Opatovskej Novej Vsi alebo v Rohovciach," uzavrela Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy