Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj napriek varovaniu majú naši politici stále účty na TikToku
Zdielať na

Aj napriek varovaniu majú naši politici stále účty na TikToku

BRATISLAVA / Naši politici si zatiaľ nechcú vymazať svoje účty na sociálnej sieti TikTok. A to napriek tomu, že varovanie vydalo už aj slovenské ministerstvo vnútra, a ďalšie krajiny túto aplikáciu obmedzujú alebo zakazujú. Podľa odborníkov na kybernetiku aj politiku, môže byť práve Slovensko pre Čínu zaujímavým zdrojom dát.

Kanada, Belgicko, Dánsko, Nový Zéland, Veľká Británia, Európske inštitúcie, Spojené štáty a ďalšie krajiny sa pridávajú k čiastočnému alebo úplnému zákazu aplikácie TikTok. A to najme v služobných telefónoch, ktoré majú prístup ku štátnym systémom. "Budeme trvať na tom, aby v žiadnej služobnej technike, alebo k technike používanej na služobné účely, táto aplikácia nebola nainštalovaná," uviedol Vít Rakušan, český minister vnútra.

Aj slovenské ministerstvo vnútra sa po správach zo zahraničia pridalo s varovaním a odporúčaním. "Ministerstvo vnútra v rámci preventívnych opatrení varovalo svojich zamestnancov pred závažnou kybernetickou hrozbou spojenou s inštaláciou a používaním aplikácie TikTok na služobných zariadeniach a zariadeniach pristupujúcich k informačným a komunikačným systémom Ministerstva vnútra Slovenskej republiky," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra.

Nielen bezpečnostné služby, ale aj experti už niekoľko mesiacov varujú pred používaním tejto aplikácie. Najzraniteľnejšou skupinou sú práve vysoko postavení ľudia, teda aj politici. "Môžu to byť ľudia, ktorí sa motajú okolo kritickej infraštruktúry, dostávajú sa do zaujímavých informačných systémov, ktoré napríklad spravujú. Pochopiteľne to môžu byť aj politici a ľudia, ktorí sú veľmi vysoko – VIP skupina. Ľudia, ktorí majú zaujímavé informácie, kontakty, veľmi často tie informácie zdieľajú v telefóne," uviedol Vladimír Rohel, Národná agentúra pre komunikačné a informačné technológie ČR.

Na tik toku nájdete aj slovenských politikov. Zatiaľ si aplikáciu neodstránili. "Ja ten TikTok hlavne používam na to, aby som informovala našu mladú generáciu," uviedla poslankyňa Romana Tabák. "Ja vo svojom mobile takú aplikáciu ako politik používam, ale nevstupujem cez ňu do nijakých systémov," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

TikTok sleduje vaše pohyby na obrazovke, kde dávate takzvané lajky. Vie, čo na svojom telefóne práve teraz robíte. Sleduje aj vašu komunikáciu. V prípade politika tak môže byť práve toto veľmi zaujímavé. "Veľmi často politik zo stredne veľkej krajiny komunikujúci ale so svojimi poľskými, českými, nemeckými partnermi, zdieľajúci dôležité dáta, v podstate môže prezradiť oveľa viac, než také tie uzavreté komunity väčších krajín. Často ten slovenský politik alebo úradník môže fungovať ako povestný Trójsky kôň. Slovenské prostredie je veľmi atraktívne," uviedol Jan Kubáček, český politológ. Zo slov odborníkov vyplýva, že pokiaľ si politici ale aj vy sami chcete chrániť svoje súkromie, mali by ste si aplikáciu jednoducho vymazať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy