Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Defibrilátor opäť zachraňoval život. Hasiči hovoria o zázraku
Zdielať na

Defibrilátor opäť zachraňoval život. Hasiči hovoria o zázraku

SUČANY / Dobrovoľní hasiči v Sučanoch majú až tri externé defibrilátory. Vďaka nim už život zachránili a tento týždeň ho použili opäť. Tentoraz oživovali muža, ktorého dobre poznali.

46-ročný Andrej išiel na bicykli do práce, zastavil sa na čerpacej stanici, kde odpadol. "Prevádzkar tej čerpacej stanice nám povedal, že on si každé ráno prišiel kúpiť cigarety a šiel do roboty," uviedol Roman Bukový, DHZO Sučany. 

Hasičská stanica v Sučanoch je pár krokov od čerpacej stanice. Dve minúty po nahlásení boli hasiči pri pacientovi, ktorého už oživovali zamestnanci. Okamžite štartovali externý defibrilátor. "Diagnostika, výboj a následne opäť masáž srdca," uviedol Bukový. Andreja oživili.

O externom defibrilátore hovoria ako o malom ľahkom zázraku a veľkom pomocníkovi, Hači v Sučanoch majú vďaka obci tri, jeden v sanitke. "AED máme stále so sebou, lebo sa nám môže stať aj pri zásahu našom, že nám hasič skolabuje a môžeme zachrániť aj vlastného človeka," uviedol Peter Slobodník, veliteľ DHZO Sučany. Andrej pochádza zo Sučian a v obci aj pracuje. Všetci, ktorí pomáhali pri jeho záchrane, ho poznajú. "Ešte je v nemocnici. Ten pocit je vynikajúci, keď zachránite človeka, ktorého ešte aj poznáte," uviedol Bukový.

História dobrovoľného hasičstva v Sučanoch má 130 rokov. Hasiči zo Sučian sa ale vyrovnajú profesionálom, a to nielen technikou. V regióne Turca zasahujú pri požiaroch, pri dopravných nehodách, aj pri povodniach. Už 24 rokov fungujú 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ročne majú až 350 výjazdov. Veliteľ je na svoj tím hrdý. "Je to dobrý pocit, ale my sme na to pripravení. Sme tu preto, aby sme pomáhali," uzavrel Slobodník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy