Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Tatrách sa konala "vylepšovňa" pre psov-záchranárov
Zdielať na

V Tatrách sa konala "vylepšovňa" pre psov-záchranárov

VYSOKÉ TATRY / Na Popradskom plese sa po roku opäť stretli naši horskí kynológovia s kolegami zo zahraničia. Medzinárodný seminár trval niekoľko dní a okrem odborných prednášok, skúšok a cvičení bol priestor aj pre takzvanú "vylepšovňu" pre psíkov a psovodov.

Medzinárodného stretnutia sa zúčastnili aj kynológovia z Poľska, ktorí s našimi kynológmi spolupracujú už niekoľko rokov. "Naše psy sú cvičené na zrúcaninách budov. V našom regióne sa ale ukázali aj prepadliská, ktoré trochu pripomínajú lavíny," uviedol inštruktor Jerzy Herma, poľský kynológ.

"Ukážu nám, ako pracujú oni, a my im ukážeme, ako pracujeme my. Spolupracujeme a je to super, oplatí sa to," uviedol Zdeno Fedor, vedúci kynológ Horskej záchrannej služby. A oplatilo sa to aj Čechom i Bulharom. Tí si našich záchranárov veľmi vážia. "My spolupracujeme veľmi dobre s Horskou záchrannou službou, sú to veľmi dobrí chlapi. Veľmi nám pomohli v metodike cvičenia psov," uviedol Atanas Ukov, kynológ z Bulharska.

Medzinárodný seminár bol spojený so skúškami či náročnými tréningami. Súčasťou seminára ale bola aj akadémia, takzvaná "vylepšovňa". "Psovodi, ktorí majú nejaký problém, napríklad ten pes zle revíruje, nechodí do strán, ako by mal, tak ja mu poviem, ako to má spraviť, aby ten pes tam išiel," opísal Štefan Strachan, kynológ HZS. Kynológ pozorne sleduje prácu psíkov i psovodov a vie odhaliť, v čom má jeden z dvojice problém, ak nejde všetko tak, ako má. Psovodi si dajú povedať a zmenia postup. "No a ten pes si potom dá povedať. Čím viac s tým psom pracujeme, tým je lepší," doplnil Strachan.

Jazyk psovodov môže byť rôzny, aj postup pri výcviku, ale týchto hrdinov spája jeden cieľ, ktorému rozumejú všetci - zachrániť človeka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy