Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Tragédia! Zrážka vlakov na Spiši, traja mŕtvi!
Zdielať na

Tragédia! Zrážka vlakov na Spiši, traja mŕtvi!

Všetky obete sedeli v kabíne rušňa, ktorý z neznámych príčin vrazil do osobného vlaku!

V Spišskej Novej Vsi došlo k veľmi vážnej zrážke dvoch vlakov. Krátko po 11.30 do zadného vozňa osobného vlaku narazil elektrický rušeň spoločnosti Cargo Slovakia. 

Po zrážke sa vzápätí osobný vlak, ktorý v tom čase stál na železničnej stanici vykoľajil. "Vagón osobného vlaku jednou stranou vyšiel z koľají," potvrdila Joj.sk Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR. Nehoda sa skončila mimoriadne tragicky. 

Pri havárii zahynuli traja ľudia. "Všetky obete sú muži," hovorí Vladimír Buc, šéf spišských hasičov. Na stanici ošetrovali a postupne prevážali na hospitalizáciu viacero zranených ľudí. Na mieste boli potrebné všetky ruky zasahujúcich záchranárov a ďalších expertov.

"Náš tím pracuje na likvidácii a zmierňovaní následkov nehody. Bude sa venovať rodinám a blízkym obetí a ťažko i ľahko zraneným ľuďom. Šesť členov bude v meste pôsobiť minimálne do zajtrajšej polnoci," potvrdil Radovan Bránik, riaditeľ tímu krízovej intervencie Modrého anjela.

SITA/Miroslav Dibák/ilustračné

Podľa informácií Joj.sk sú všetci mŕtvi zamestnanci železníc, ktorí sedeli v čase zrážky v kabíne elektrického rušňa spoločnosti Cargo. V ňom sa dokopy nachádzalo šesť ľudí, dvaja stačili ešte pred tragédiou zo smrtiaceho stroja vyskočiť. "Ďalší muž bol letecky prevezený do nemocnice," vraví M. Pavlíková.

Ešte dnes by ho mali operovať. Potvrdila to hovorkyňa košickej nemocnice Jaroslava Oravcová. "Mladý muž má početné a vážne zlomeniny, predovšetkým zlomeninu panvy a zlomeninu horných aj dolných končatín. Po ošetrení na klinike úrazovej chirurgie a potrebných vyšetreniach ho preložili na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ešte dnes podstúpi nevyhnutný operačný zákrok,“ informovala agentúru Sita Oravcová.

Obrovský náraz si zle odniesli aj cestujúci z osobného vlaku. Minimálne desať ľudí sa zranilo ľahko, jeden až dvaja majú ťažké zranenia. Ide však o predbežné čísla, ďalšie zdroje hovoria o zhruba dvadsiatke zranených.

SITA/Miroslav Dibák

Čo stojí za dnešnou mimoriadne tragickou haváriou vlakov sa stále zisťuje. Podľa neoficiálnych informácií mal byť vraj rušeň na testovacej jazde. Železnice to však vylúčili. "Určite nebol na skúšobnej jazde," povedala Joj.sk Martina Pavlíková zo ŽSR.

Podľa ďalších zdrojov súprave údajne zlyhali brzdy. Ako došlo k nehode zatiaľ nevedia povedať ani železniční policajti. "Na mieste je už policajný vyšetrovateľ zo Spišskej Novej Vsi, ktorý prípad prevzal," vraví hovorkyňa Železničnej polície Ľubica Zóňová.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) je pripravená uhradiť škodu, ktorá vznikla  zraneným cestujúcim, aj keď nie je vinníkom, vyhlásil to Milan Chúpek, generálny riaditeľ ZSSK. Túto povinnosť, ktorá dopravcovi vyplýva z Občianskeho zákonníka, si spoločnosť voči cestujúcim splní a následne bude uplatňovať náhradu škody voči vinníkovi tragédie.

K mimoriadnej nehode na železnici došlo takmer presne pred rokom na železničnom priecestí v Polomke, neďaleko Brezna. 21. februára 2009 tam pri zrážke motorového vlaku s autobusom zahynulo 12 ľudí. Všetky obete boli pasažieri autobusu, ktorí cestovali za lyžovačkou do neďalekého strediska. 


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy