Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Z rušňa smrti vyskočili elektronici!
Zdielať na

Z rušňa smrti vyskočili elektronici!

Mladík, ktorého vraj zaúčali riadiť vlak, ušiel pred smrťou!

Rušeň spoločnosti Cargo vzápätí vrazil do posledného vagónu osobného vlaku, ktorý čakal na koľaji priamo na železničnej stanici. V ňom sa zranilo približne desať ľudí, z toho jeden ťažko. 

Štyria ľudia sú hospitalizovaní v spišskonovoveskej nemocnici. "Podľa všetkého majú ľahšie zranenia, avšak ich stav je potrebné naďalej monitorovať. Môžu sa ukázať skryté vnútorné zranenia," objasnil riaditeľ nemocnice Jozef Naščák. Niektorých zranených odviezli do nemocníc v Levoči a Krompachoch a na mieste zasahovala aj Rýchla záchranná služba z Popradu.

Naščák ďalej uviedol, že v elektrickom rušni bol údajne aj jeden inštruktor, ktorý vraj zaúčal nového rušňovodiča. Mladíkovi, ktorý sa mal podľa Naščáka pripravovať na nové povolanie sa podarilo prežiť. Toho previezli vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice (FN) L. Pasteura v Košiciach.

Hovorkyňa FN Jaroslava Oravcová uviedla, že pacienta priviezli do Košíc krátko po 13. hodine. Jeho stav je vážny, muž utrpel početné a vážne zlomeniny, predovšetkým zlomeninu panve a horných a dolných končatín. Po ošetrení na klinike úrazovej chirurgie bol preložený na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ešte dnes sa však podrobí nevyhnutnému operačnému zákroku.

Zo šiestich ľudí v rušni boli zamestnancami Železničnej spoločnosti (ZSSK) Cargo iba traja. "Zamestnanci, ktorí vyskočili neboli na čele rušňa a ani ho neviedli. Jazdy sa zúčastnili ako elektronici a v čase nehody boli na zadnom stanovišti. Po nástupe do práce posúdi ich spôsobilosť nadriadený. V prípade potreby ich vyšle na lekársku prehliadku," povedal vedúci oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov spoločnosti Vladimír Remeň

Do nemocnice v Krompachoch previezli celkom šesť zranených, štyria ostali hospitalizovaní na pozorovanie na chirurgickom oddelení. Lekár Rudolf Pustaj uviedol, že dvaja majú otras mozgu. V Levoči sú v súčasnosti hospitalizovaní traja pacienti, avšak len na pozorovanie. "Ich stav je stabilizovaný a sú mimo ohrozenia života," uviedla hovorkyňa levočskej nemocnice Andrea Haščíková.

Ľubica Zoňová zo Železničnej polície SR informovala, že prípad je v štádiu riešenia a vyšetruje ho policajný vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi.

K nehode došlo krátko po 11.30 h, keď do stojaceho osobného vlaku narazil zozadu elektrický rušeň Železničnej spoločnosti CARGO Slovakia. Pri náraze sa jednou osou vykoľajil jeden vagón osobného vlaku.

Doprava na Železničnej stanici Spišská Nová Ves nebola po dnešnej nehode osobného vlaku s posuvným rušňom prerušená. „Bola len presmerovaná na iné traťové a staničné koľaje,“ povedala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Marina Pavlíková.

Príčinu zrážky dvoch vlakov vyšetruje polícia, ako aj inšpekčné zložky železníc. Nehoda by mala byť zo strany Železníc Slovenskej republiky vyšetrená do 30 pracovných dní.

Hovorkyňa odmietla rôzne špekulácie o tom, či posuvný rušeň bol po generálnej oprave alebo rušeň riadil učeň, prípadne či to bola skúšobná jazda. „Počkáme si na výsledky vyšetrovania. K takýmto informáciám sa nebudeme vyjadrovať,“ dodala Martina Pavlíková.

Zdielať na

Najčítanejšie správy