Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
MZVEZ SR upozorňuje, že štrajky na letiskách môžu ovplyvniť lety
Zdielať na

MZVEZ SR upozorňuje, že štrajky na letiskách môžu ovplyvniť lety

Zdroj: Rich McGervey

BRATISLAVA / Pondelkové (13. marec) štrajky na nemeckých letiskách Berlín-Brandenburg, Hamburg, Hannover a Brémy môžu zapríčiniť meškanie či úplné zrušenie letov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na to upozorňuje na webe.

Celodenné štrajky vyhlásila odborová organizácia Verdi. "Cestujúcim odporúčame, aby sa v uvedený deň o letoch vopred informovali vo svojich leteckých spoločnostiach," doplnil rezort.

Pre štrajk zrušili stovky letov v Berlíne aj v ďalších mestách

Stovky letov zrušili v pondelok na viacerých nemeckých letiskách v dôsledku 24-hodinového štrajku bezpečnostného personálu. Odborový zväz Verdi, ktorý požaduje lepšie platové a pracovné podmienky, vyzval na varovné štrajky na letiskách v Berlíne, Hamburgu, Hannoveri a Brémach. Rušenie a meškania letov sa dotknú tisícov pasažierov. V hlavnom meste Nemecka bolo anulovaných približne 200 odletov a očakáva sa tiež zrušenie zhruba tretiny z plánovaných príletov. Dotkne sa to okolo 27-tisíc cestujúcich.

Hamburské letisko uviedlo, že zrušených bolo 123 odletov a najmenej 50 zo 121 plánovaných príletov. Odbory žiadajú zvýšenie platov o 10,5 percenta (minimálne o 500 eur mesačne), zatiaľ čo zamestnávatelia zatiaľ ponúkli len päťpercentný nárast miezd v dvoch fázach a jednorazový príspevok 2 500 eur na zamestnanca. Odborové zväzy túto ponuku odmietli ako nedostatočnú. V poradí tretie kolo rokovaní medzi oboma stranami sa bude konať v Postupime od 27. do 29. marca. Podobné štrajky sa na letiskách v Nemecku konali aj vo februári.

Súvisiace články