Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bývanie v sociálnom byte sa môže stať nedostupným luxusom. Stačí ak je dom pripojený na obecný plynomer
Zdielať na

Bývanie v sociálnom byte sa môže stať nedostupným luxusom. Stačí ak je dom pripojený na obecný plynomer

RUSKOV (OKR. KOŠICE OKOLIE) / Starosta dediny na východe Slovenska bije na poplach a varuje pred hroziacou katastrofou. Ak štát nezačne konať a výraznejšie nepomôže, pre vysoké ceny energií sa zrejme dostanú do krachu. Súčasná dotácia je totiž podľa neho príliš nízka. Prvé faktúry za plyn im začali doručovať v týchto dňoch. Sú tak vysoké, že obce budú nútené doslova zakonzervovať všetky budovy, ktoré spravujú.

Nie veľká dedina, no za to s obrovskými problémami, ktoré zapríčinila energetická kríza

Starosta je v šoku a niektorým obyvateľom je do plaču, lebo im prišli vysoké faktúry. Lekári plánujú odísť. "Hrozí kolaps," hovorí starosta Martin Smrčo, keď uvidel prvú zálohovú platbu za plyn. Vlani platila obec 17 eur za megawatt hodinu, teraz je to astronomický nárast. "My sme ročne platili 17-tisíc eur za energie, teraz je to 90-tisíc eur po odrátaní dotácie," dodal starosta.

Už po odpočítaní pomoci od štátu, je to čistý nárast o 680 percent. V dedine prídu asi o všetky doterajšie služby. "Vraveli, že odchádzajú lekári, pošta, zubári, pediater," uviedol starosta Smrčo. Najhoršie obstáli nájomcovia sociálnych bytov. Tí si zrejme budú musieť hľadať novú strechu nad hlavu. Ich byty sú napojené na obecný plynomer. Zo sociálneho sa tak stalo luxusné bývanie. "Taký šok som ešte nezažila, keď mi oznámili, koľko by som mala platiť," uviedla nájomníčka sociálneho bytu, Katarína Kovaľová. "Povedali mi, že z 80 eur mám platiť plyn za 800 eur. Cez tisíc eur teda nájom a energie," vyjadrila sa nájomníčka sociálneho bytu, Jana Pocsová. "Vykurujeme spoločným kotlom a tam je ten problém, že oni nie sú od toho priameho odberateľa plynu," vysvetlil starosta.



26 obcí z okolia Košíc vysúťažilo cenu plynu za 184 eur za megawatt hodinu, keď na trhu stála 220. Starosta alarmuje, že obce potrebujú väčšiu štátnu injekciu. "Ja chápem, že cena plynu narástla, ale my ako obec sme nedostali nejaké navyše prostriedky," dodal starosta. Vláda pritom v decembri zaradila do cenovej regulácie aj nájomníkov, ktorí žijú v sociálnych bytoch. Celkovo išlo o 60-tisíc domácností, čo predstavuje asi 200-tisíc ľudí. Združenie miest a obcí Slovenska ale vysvetľuje, že išlo o nájomné byty, ktoré sú samostatné. Spomínaný prípad je ale špecifický, keďže byty sú vykurované z jedného kotla. "Máme ale problém, ktorý sa ukazuje v tých nájomných bytoch, ktoré sú súčasťou takzvanej polyfunkcie. To znamená, že súčasťou nájomných bytov je ambulancia a tam je problém nastaviť regulovanú cenu," vyjadril sa vedúci kancelárie ZMOS, Michal Kaliňák. Ministerstvo hospodárstva na otázky zatiaľ neodpovedalo. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zase odporúča, aby starostovia podali podnet. "Aby sa ÚRSO mohol k predmetnej záležitosti kvalifikovane a odborne vyjadriť, potrebuje poznať viac podrobností, preto sa dotknutí odberatelia môžu obrátiť s podnetom na úrad," vysvetlil Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO. 

Mestá a obce ale hovoria, že potrebné by bolo schému pomoci na ministerstve aktualizovať, aby sa zohľadnilo čo najviac subjektov. "Toto sú špecifické prípady, na ktoré by sa nemalo zabúdať," dodal Kaliňák.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy