Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Koronavírus to ešte nevzdal. Niektoré nemocnice opäť zavádzajú opatrenia a zakazujú návštevy
Zdielať na

Koronavírus to ešte nevzdal. Niektoré nemocnice opäť zavádzajú opatrenia a zakazujú návštevy

BRATISLAVA / Počet ochorení na covid-19 za uplynulé dni stúpol. Lekári pociťujú nárast počtu pacientov nielen v ambulanciách, ale aj v nemocniciach, a to najmä v Bratislavskom kraji. Najväčšia nemocnica na Slovensku preto zaviedla opatrenie, aby obmedzila šírenie vírusu.

Ten, kto by chcel v týchto dňoch navštíviť svojho príbuzného v Univerzitnej nemocnici Bratislava, tak urobiť nemôže. Nemocnica totiž zakázala návštevy. "Toto opatrenie je dôležité, aby sa nešírila nákaza covid-19 medzi pacientmi a personálom," informuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. 

Najväčšia nemocnica na Slovensku totiž hlási zvýšený počet pacientov s ochorením covid-19. "Máme približne 70 pacientov s ochorením covid-19, títo pacienti však prichádzajú už tak, že majú nejaké ochorenie a covid-19 je pridružený," dodáva Eva Kliská. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková informuje, že pri monitorovaní odpadových vôd vidno nárast vírusovej nálože v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Návštevy zakázali pred pár dňami aj na ošetrovateľskom oddelení v kysuckej nemocnici či v Handlovej. V Košiciach spomínané opatrenie platí už niekoľko týždňov. Naopak, nemocnica v Banskej Bystrici návštevy povolila pred mesiacom. "Vzhľadom na to, že aktuálne sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta nachádza jeden pacient s ochorením covid-19, neplánujeme zaviesť zákaz návštev," povedala hovorkyňa nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje. 

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že situácia je zatiaľ stabilná. Plošné opatrenia neplánuje zaviesť. "My tú covidovú situáciu hodnotíme ako stabilnú, aj keď je badať mierny nárast potvrdených prípadov laboratórnymi testami," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Len pre porovnanie, pred rokom pribudlo denne vyše 20-tisíc prípadov ochorenia covid-19 a hospitalizovaných bolo takmer 2 500 pacientov.

Dnes je podľa odborníkov epidemiologická situácia lepšia. "Tá vlna je malinká, naozaj stúpajú počty a pacienti majú príznaky, ale nedosahuje to počty ako kedysi," vyjadrila sa hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Za minulý týždeň pribudlo celkovo 627 pozitívne testovaných, dnes leží v nemocniciach celkovo 412 pacientov. Podľa lekárky však príznaky ochorenia môžu byť stále silné.

"Ten aktuálny typ omikronu, ktorý cirkuluje v populácii, spôsobuje výraznejšie príznaky, pravidlom je vysoká horúčka, potom sú tu silné bolesti kĺbov a upchatie dutín, menej sa stretávame s kašľom," dodáva Elena Prokopová. Dokedy budú v jednotlivých zariadeniach návštevy zakázané, nie je zatiaľ známe. Všetko bude závisieť od epidemiologickej situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy