Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O mimoriadnej schôdzi je ticho. Či Slovensko pošle migy na Ukrajinu je otázne
Zdielať na

O mimoriadnej schôdzi je ticho. Či Slovensko pošle migy na Ukrajinu je otázne

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza k migom s najväčšou pravdepodobnosťou zajtra nebude. Chýbajú hlasy pod jej zvolanie a podpísané vraj ešte nie je ani uznesenie. Rozdúchava sa aj o spor o to, či môže parlament na seba prevziať zodpovednosť za poslanie migov na Ukrajinu. Hlas tvrdí, že má v rukách právnu analýzu, ktorá vraví rázne nie.

Jeden za všetkých a všetci za jedného. Bývalý koaličný štvorlístok dáva tomuto heslu nový rozmer. Podľa informácii televízie JOJ sa poslanci veľmi nehrnú do toho, aby podpísali uznesenie, ktorým zaviažu vládu, aby darovali migy Ukrajine. Chcú, aby v tom boli všetky strany zastúpené spoločne. V praxi to vyzerá ale tak, že sa zatiaľ nenašiel odvážlivec, ktorý by papier ako prvý podpísal.

"Ja s nimi rokujem, nemám takúto informáciu. Odmietam naratív čierneho Petra," uviedol Eduard Heger, poverený riadením vlády SR. Napriek tomu uznesenie ešte nemá svojich predkladateľov a vyzbierané stále nie sú ani podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze. "Už som prestal sledovať tie počty. Organizujú sa schôdze, stretávajú sa, nestretávajú sa. Keď bude schválený program, tak bude schôdza," uviedol Jaroslav Naď, poverený minister obrany.

Migy sa na pretras dostanú zrejme až v polovici marca. "V Hlase disponujeme analýzou. V takejto veci nemôže rozhodnúť ani parlament, nemôže odobrať kompetenciu a rozhodnúť za vládu," povedal Peter Pellegrini, predseda strany Hlas. Spomínanú analýzu Hlas zatiaľ nezverejnil. Pridáva sa tak k ďalším, o ktorých sme počuli, ale zatiaľ nevideli. Podobne je na tom aj právna analýza, ktorú má v rukách o migoch minister obrany Jaroslav Naď. Tá hovorí pravý opak. "Ja by som bez problémov súhlasil, aby o tom rozhodla vláda, lebo to je pokračovanie vojenskej pomoci Ukrajine vyradenou technikou," uviedol Naď.

V hesle pomoci poslalo Slovensko na Ukrajinu vlani techniku a muníciu za 168 miliónov eur a zďaleka nekončí. Časť z chýbajúcich zásob sme si dokázali nahradiť z európskych zdrojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy