Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Šikanu neradno podceňovať: Dievča v autobuse zbil, pľuval jej pod nohy a vulgárne jej nadával
Zdielať na

Šikanu neradno podceňovať: Dievča v autobuse zbil, pľuval jej pod nohy a vulgárne jej nadával

HUMENNÉ / Zväčša sa to začína nenávistnými prejavmi a šikanou na internete, kde majú dospievajúci v prostredí sociálnych sietí istú anonymitu. Problémové správanie sa však neraz prenáša aj do bežného života. Krutú situáciu zažila aj žiačka jednej základnej školy na Zemplíne, a to cestou domov v autobuse.

Dievča zažilo kruté správanie v autobuse, a to zo strany žiakov tej istej základnej školy. "Páchateľ napadol tam sediace dievča, a to takým spôsobom, že ju udrel päsťou do ramena, rukou po hlave a cez tvár, pľuval jej pod nohy a vulgárne jej nadával," informoval Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

So šikanou sa deti často stretávajú na internete

S nenávistnými prejavmi sa deti veľmi často stretávajú na internete, a to aj prostredníctvom komunikácie so svojimi rovesníkmi. "Pod dojmom anonymity, ovplyvnení prostredím, mladí ľudia strácajú zábrany a neuvedomujú si závažnosť svojich vyjadrení. Neoverujú si pravdivosť príspevkov a ich komunikácia sa stáva čoraz viac agresívnejšia," uviedla Jana Buričová, koordinátorka programu Ochrana detí pred násilím. "Rôzne príspevky a fotografie, pod ktoré deti mnohokrát neuvážene uverejňujú rôzne urážlivé alebo ponižujúce komentáre. Ich zámerom je často ublížiť obeti," uviedla Monika Turcovská, referát poradensko-psychologických služieb ÚPSVaR v Humennom.

Podľa odborníkov treba obeti čím skôr pomôcť

Neriešenie nenávistného správania môže viesť až k samovražedným prejavom. Školy preto robia viaceré aktivity, aby šikanovaniu zabránili. "Preto v rámci Národného projektu Ochrana detí pred násilím organizujeme takéto preventívne aktivity, zamerané na najaktuálnejšie problémy, ktoré naše deti ohrozujú," doplnila Buričová. "Padajú na úrodnú pôdu, a preto tu nemáme také problémy s deťmi. Naozaj si niečo odnášajú do života. Keď sa s tým stretnú, vedia, ako majú osloviť rodičov. Je dôležité, aby aj rodič vedel, ako pomôcť tomu dieťaťu, ak sa stretne s nejakým prejavom nenávisti," informovala Katarína Sninčáková, riaditeľka Základnej školy SNP v Humennom. 

Podľa psychologičky je veľmi dôležité viesť deti k empatickému správaniu, k tolerancii inakosti a ku schopnosti predvídať, čo môžu svojimi negatívnymi prejavmi spôsobiť. "Obete, voči ktorým je nenávisť smerovaná, môžu začať pociťovať zvýšenú úzkosť, strach, neistotu či osamelosť," doplnila Turcovská. Tieto stavy môžu prerásť dokonca až do depresie, sebapoškodzovania či samovražedných pokusov. "Je našou spoločenskou zodpovednosťou byť deťom oporou," uzavrela Buričová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy