Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rovnosť na Slovensku? Vo všetkých krajoch majú lepšie kariérne možnosti práve muži
Zdielať na

Rovnosť na Slovensku? Vo všetkých krajoch majú lepšie kariérne možnosti práve muži

Zdroj: Magnet/Unsplash

BRATISLAVA / Muži majú vo všetkých krajoch Slovenska lepšie kariérne možnosti ako ženy. Rovnako tiež vo všetkých okresoch SR. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder na základe štúdie Vzdelanostný a kariérny diferenciál populácie SR.

Priblížila, že najlepšie pracovné príležitosti majú obidve skupiny pracujúcich v bratislavských a košických okresoch. "Napriek najlepším pracovným príležitostiam je v týchto okresoch najväčší rozdiel medzi hodnotami kariérneho potenciálu mužov a žien vo výške sedem a šesť percentuálnych bodov," doplnila. Vysoká nerovnosť je tiež v Šali, Žiline, Bytči, Námestove, Detve, Bánovciach nad Bebravou, Dolnom Kubíne a Piešťanoch.

"Najmä s prihliadnutím na skutočnosť, že ide o okresy s jednými z najnižších hodnôt okresného kariérneho potenciálu," povedala hovorkyňa. Najväčšia rovnosť pracovných príležitostí je zase v Sobranciach. Stauder podotkla, že ženy sú vo všetkých okresoch SR vzdelanejšie. "Aj napriek tomuto faktu vo všetkých krajoch SR majú muži lepšie kariérne možnosti ako ženy," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy