Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Železniciam chýbajú peniaze. Hrozí nám kolaps vlakovej dopravy?
Zdielať na

Železniciam chýbajú peniaze. Hrozí nám kolaps vlakovej dopravy?

BRATISLAVA / Hrozí nám kolaps vlakovej dopravy? Rezort financií stále neposlal peniaze na chod železníc. Tým chýba takmer 160 miliónov eur. V praxi to môže viesť ku škrtaniu spojov. Do práce, do škôl či k lekárom by sa tak nevedeli dostať tisíce ľudí.

Na vlakovú dopravu sa denne spolieha okolo 180-tisíc ľudí. Aktuálne je však ohrozená, železniciam chýbajú peniaze. Rezort financií si totiž nesplnil svoju domácu úlohu a peniaze na ňu zatiaľ neposlal. "Je to 90 miliónov pre Železnice Slovenskej republiky a 65 miliónov pre Železničnú spoločnosť SR," uviedol Jaroslav Kmeť, štátny tajomník Ministerstva dopravy SR. Túto sumu má pritom rezort dopravy už takpovediac odklepnutú v rozpočte. Je však stále na "čakačke".

V prípade, že sa železnice nedofinancujú, ohrozených je podľa informácií TV JOJ až 70 percent všetkých vlakových spojov. "Podľa grafikonu máme najazdiť 37,5 milióna a máme udržiavať trate tak, aby tie vlaky nemeškali. Takže pevne veríme, že tie peniaze, čo nám poslanci schválili, aj dostaneme," povedal Kmeť. V zlom stave nie sú len trate, ale aj samotné vagóny. V tomto roku by sa pritom malo vypraviť okolo 644-tisíc spojov.

"Ježiš Mária, to nemyslíte vážne. Ako budeme cestovať, ako budú chodiť ľudia do práce? To nedopadne dobre," uviedla cestujúca. Premiér ľudí upokojuje, že peniaze na účet ministerstva dopravy určite pípnu. "Netreba sa obávať. Financie na to, aby sme pokryli tieto potreby, sú nachystané. Teraz prebiehajú tie technické detaily, ale všetko je pod kontrolou," uviedol Eduard Heger, poverený predseda vlády SR. Na vyriešenie tejto situácie má čas do budúceho týždňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy