Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalšia tragédia na koľajniciach: Rušňovodič zrážke zabrániť nedokázal
Zdielať na

Ďalšia tragédia na koľajniciach: Rušňovodič zrážke zabrániť nedokázal

NOVÁKY / Do Novák v stredu 22. februára ráno smerovali všetky záchranné zložky. Rušňovodič im nahlásil, že zrazil neznámu osobu. Išlo o 39-ročného muža, ktorý podľa svedkov sedel v koľajisku. Vlaková doprava bola v tomto úseku paralyzovaná viac ako 3,5 hodiny.

Ticho, ktoré za normálnych okolností vládne v tejto časti Novák, prehlušoval zvuk železničného výstražného zariadenia. Doprava na úseku Nováky – Zemianske Kostoľany bola zastavená. Dôvodom bola tragická zrážka. "Dnes o pol siedmej ráno došlo na trase Nováky – Zemianske Kostoľany k zrazeniu a usmrteniu človeka, ktorý sa neoprávnene pohyboval v koľajisku," informovala Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky.

Rýchlik smerujúci do Bratislavy zrazil muža iba 13 minút po tom, ako vyrazil z prievidzskej železničnej stanice. "Zrazu začal brzdiť. Nepočula som žiaden náraz. Myslela som si, že len brzdí. Potom sa jedna pani pozrela z okna a videla, že vlak prešiel nejakého chlapa," uviedla jedna z cestujúcich. Rušňovodič si ho všimol v poslednej chvíli. Začal brzdiť, ale zrážke už zabrániť nedokázal. "Vraj si sadol priamo medzi koľaje, rovno pred vlak," uviedla cestujúca. 

Muž nemal žiadnu šancu na prežitie. Bol na mieste mŕtvy. "Dychová skúška rušňovodiča bola negatívna, polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," informovala Katarína Kuzmová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. Vo vlaku sa viezlo 60 cestujúcich, nezranil sa nikto. Doprava bola paralyzovaná viac ako 3,5 hodiny. "Vlaky boli nahradené náhradnou autobusovou dopravou. Nehodová udalosť spôsobila meškanie 5 vlakov v trvaní od 11 do 93 minút," informovala hovorkyňa ŽSR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy